Kiluvõileivad "kadunud munaga".Foto: maaturism.ee
Nipid
18. veebruar 2016, 14:25

Lihtne kiluvõileib teeb peolaual imet (1)

Kiluvõileivad on kodumaine klassika ja hea soolane suupiste, mida võib valmistada tavaliselt või veidi elegantsemal moel. Igal juhul on tulemuseks maitsev ja eestimaine suupiste.

Nii nagu vabariigi aastapäeval peetavaks presidendi vastuvõtuks valmistavad kokad eeskätt kodumaistest toiduainetest hõrgutisi, sobib sama põhimõtet järgida neil, kes aastapäeva kodus tähistavad. Kiluvõileibade pakkumise soovi korral on lihtne kodumaist kraami eelistada: vaja läheb kohalikku rukkileiba, võid, vürtsikilu, rohelist või mugulsibulat ning mune. See, kas vormida need ained klassikaliseks võileivaks või näha veidi enam vaeva, on juba iga meistri otsustada.

Kes eelistab väljakutseid, selle jaoks on siin mõned nipid. Rukkileivaviiludelt võib koorikud ära lõigata ja seejärel viilud poolitada. Piparkoogivormide abil võib kujundada leivast ümmargused ampsud. Leiba valides võib pilgu pöörata väikeste pagariäride suunas. Vürtsikilu luudeta fileele võib noaga kerged sälgud sisse teha. Keedetud muna võib leivale panna viilutatult või ka riivitult. Kes pelgab, et riivitud või tükeldatud muna hakkab pudenema, võib toasoojast võist ja riivitud munast segada munavõi, määrida seda leivale ja asetada peale kilufilee.

Kes aga soovib kilu hoopis ära peita, võib fileed töödelda köögikombainis või saumikseriga koos toasooja toorjuustu ja keedetud munadega kreemiks. Võib lisada ka veidi majoneesi, soola ja sidrunimahla ning selle kreemiga leivad katta.

„Kiluvõileib on maitseline tippteos. Nautigem seda ning ärgem laskem ennast heidutada roa odavusest ja lõppvalmistuse lihtsusest,” kinnitab kirglik kalamees ja kalaroogade valmistaja Vladislav Koržets „Koržetsi õpiköögi” veebilehel.

 

Kiluvõileivad „kadunud munaga”

(kolmele)

9 vürtsikilu fileed

oliiviõli

valge veini äädikat

soola-pipart

3 muna

3 viilu musta leiba

taluvõid

tilli-rukolat-murulauku

1 spl külmpressitud oliiviõli

Dijoni sinepit

sidrunimahla

pruuni suhkrut

Jäta kilud oliiviõlisse seisma. Lase liiter vett potis keema tõusta ning lisa sellele teelusikatäis soola ja supilusikatäis valge veini äädikat. Vähenda kuumust, et vesi ei keeks väga suurte mullidega. Löö munad ükshaaval ettevaatlikult otse vette ja keeda neid 5 minutit. Sel ajal rösti leivaviilud ja määri võiga üle. Valmista ka kaste: sega külmpressitud oliiviõli sinepi, sidrunimahla ja pruuni suhkruga. Aseta igale leivale 2–3 kilufileed ja üks „kadunud muna”. Lõika munadele sälk sisse, maitsesta soola ja pipraga, puista üle hakitud tilli, rukola ja murulauguga ning piserda peale natuke kastet.

Retsept: maaturism.ee

 

Teistmoodi kilupirukad

400 g külmutatud pärmi-lehttainast (võimalusel valmisrullitud ja -lõigatud tainast)

125 g küüslauguga toorjuustu

16 vürtsikilufileed

riivjuustu

muna

Määri lehttainaplaatidele toasoe toorjuust. Lõika igast plaadist pikuti neli riba. Poolita kilufileed ning aseta kaks kilupoolikut igale tainaribale. Raputa peale pisut juustu ja suru iga riba kergelt kokku. Seejärel keeruta ribad rulli, määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta siis ahjuplaadil 200 kraadi juures pöördõhuga režiimil 8–12 minutit.

Retsept: Ragne Värk (farmi.ee)