Palderjan on tuntud looduslik rahusti.Foto: Aldo Luud
Nipid
10. märts 2016, 17:31

Kuus looduslikku stressi- ja kevadväsimuse leevendajat (1)

Organismi aasta raskeim üleminekuaeg on kohe-kohe käes – keha on pimedast ajast ja talvistest viirustest kurnatud ning stressis.

Kevadväsimuse saabumist kinnitab ka Eesti apteekide müügistatistika: väsimust, kurnatust ja stressi leevendavate preparaatide ning tervisetoodete müük on aasta-aastalt suurenenud. Müügi kasvu põhjust võib otsida nii üldises terviseteadlikkuse suurenemises kui ka tervisetoodete valiku laienemises.

Apteekides kasvab kevadisel ajal ka looduslike rahustite müük. Kõige levinumad looduslikud stressi- ja väsimuse leevendajad on:

1. Palderjan – võtab ära rahutuse ja hirmutunde, leevendab ärevust ning aitab üle une- ja keskendumisraskustest.

2. Veiste-südamerohuürt – soodustab uinumist ja rahulikku und.

3. Palderjan ja meliss – rahustavad ja lõõgastavad organismi, aitavad maandada emotsionaalseid pingeid, soodustavad uinumist, tagavad rahuliku une ning alandavad lihasepinget.

4. Piparmünti, palderjani, veiste-südamerohtu, kanarbikku, humalat ja sidrunmelissi sisaldav preparaat – aitab uinuda, vähendada erutust ja unest ärkamist.

5. Melissi, palderjani, veiste-südamerohtu, humalat ja viirpuud sisaldav preparaat – aitab tagada emotsionaalset tasakaalu ja normaliseerida enesetunnet, soodustab pärast päevast stressi lõdvestumist ja tervislikku und.

6. Melatoniin – lühendab uinumiseks kuluvat aega ja kergendab ajavööndi vahetusest tekkinud kaebusi.

Kevadväsimuse ja sellest tingitud stressi leevendamiseks on võimalik ka palju ise ette võtta. Kõige tähtsam on piisavalt puhata, liigutada ning tervislikult ja tasakaalustatult toituda.