Et suveks rannavormi saada, on vaja kohendada kogu elustiili: muuta toitumisharjumusi, asuda aktiivsemalt sportimisega tegelema või mõlemat korraga.Foto: Bulls
Nipid
10. märts 2016, 17:26

Suveks saledaks: ainult tabletist ei piisa

Kui soovid juunikuuks olla rannavormis, siis oleks hea aeg hakata oma menüüd jälgima ja aktiivsemalt liigutama juba praegu.

Enne kehakaalu vähendama asumist peaks aga ennekõike selgeks tegema, kas probleemiks on üldse ülekaal või soovid end pigem paremasse füüsilisse vormi viia.

Tervisliku kaalu hindamiseks kasutatakse kehamassiindeksit, mida arvutatakse valemiga: kehakaal (kilodes) jagatud pikkuse ruuduga (meetrites). Kui saadud tulemus jääb vahemikku 19–24,9, on tegemist normaalse kehakaaluga, 25–30 näitab ülekaalu ning üle 30 juba rasvumist, millega kaasnevad tõsisemad terviseriskid.

Apteekides on suur valik kaalu vähendamisele kaasa aitavaid tooteid, kuid see ei tähenda, et tuleb lihtsalt ühte toodet tarvitada ning ise mitte midagi teha. Kohendada on vaja kogu elustiili: muuta toitumisharjumusi, asuda aktiivsemalt sportimisega tegelema või mõlemat korraga. Ainult tabletist ei piisa, et suveks saledaks saada, see annab vaid lisatuge.

Täiskõhutunne kiudainetest

Kiudained soodustavad soolte tööd, väljutavad ainevahetusjääke, aitavad vähendada kolesterooli- ja suhkrutaset veres ning tekitavad täiskõhutunnet. Teadagi ei tohi toidulisandid toitu ennast asendada, ent kui täiskõhutunne tekib neid tarvitades kiiremini, kahaneb ka võimalus, et ahmitakse sisse rohkesti rasvast ja magusat, mis annavad kiiresti tunda kardetud lisakilodena.

Ainevahetuse kiirendajad

Tšillipipraekstrakt soodustab ladestunud rasvade põletamist. Roheline tee aktiviseerib ainevahetust, soodustab ladestunud rasvade põletamist ja aitab ennetada rasvade ladestumist kehas. Hüdroksüsidrunhape (HCA), mida saadakse gummigutipuust, seob rasvu ja soodustab nende väljutamist, pärsib rasvhapete sünteesi ja ergutab nende põletamist.

Ainevahetust kiirendab ka näiteks õunaäädikaekstrakt, mis lisaks soodustab jääkainete väljutamist. Tundliku maoga kaalulangetajad võiksid õunaäädikat sisaldavatesse toodetesse suhtuda siiski ettevaatlikkusega.

Magusaisu vähendavad preparaadid

Kroom stimuleerib rasvhapete sünteesi, mõjutab rasvade ja valkude ainevahetust ning suurendab insuliini toimet keharakkudele. Selle tulemusena paraneb kudedes glükoosi omastamine ning stabiliseerub veresuhkru tase. Tavaliselt tekib suur magusaisu just siis, kui organismis veresuhkru tase väheneb. Kroomi sisaldavad preparaadid sobivad hästi liigse magusaisuga kimpus olevatele inimestele.