Foto: imgur.com
Kodu ja Aed
5. aprill 2016, 12:00

TEE ISE: praktiline ja kena külvikast naisele – või liivakast lapsele (1)

Nokitsemist laupäeva pärastlõuna jagu, ent pärast on naine või laps pikalt tänulik ja rahul ning endal kah kena oma kordaläinud kätetööd imetleda. Eks iga meistrimees koosta oma plaanid ise, aga  ChristianVolet on imgur.com-i üles pannud oma lahenduse, mida on hea kasutada eeskujuna.

Christiani naine teatas soovist hakata ise köögivilju kasvatama ja kuna põllumaad perel ilmselgelt polnud, vajas naine juurikate tarbeks külvikasti. Mees otsustas ehitada midagi kenamat kui üks tavaline kast ja väidab, et pani tulemuse kokku pühapäevase hommikusöögi ajal. Usume me küll!

Esmalt joonistas mees sellise plaani. Kui Ameerikamaal kasutatavad tollid inimkeelde ümber panna, siis saame teada, et kasti pikkus on poolteist meetrit, laius 105 cm ja kõrgus 30 cm. Kui tulemuseks peaks saama külvikasti asemel lapse liivakast, siis tuleks kõrgust järeltulija mugavuse huvides vähendada.

Kui palju ja millist puitu Christian ehituspoest koju vedas? Üks 2,5 meetrine 10x10 cm pruss (kasutusse läks sellest ilmselgelt vaid 1,2 m), kuus 2,5 m pikkust 5x5 cm prussi ja üheksa 2,5 m pikkust tollist lauda laiusega 20 cm.  

Materjali (okaspuit – mänd?) kohta märgib mees, et ta pole sugugi kindel, kui kaua see õues vastu peab. Ta ei ostnud vastupidavat seedripuitu, kuna see on kallis ja külvikast oli mõeldud odava ja kiire lahendusena. "Kui see ei kesta, siis ehitan uue paremast puidust," ütleb mees muretult.

Etteruttavalt olgu öeldud, et Christiani töötulemuse muudab kenaks eeskätt see, et detailide ühenduskohad on lõigatud väga täpselt 45-kraadise nurga all. Temal oli selleks kasutada hea järkamissaag, mida paraku igaühel meist koduses garaažis-töötoas pole. Ent lohutuseks: kui oled natukenegi osav, siis saad ligilähedase tulemuse nurgiku ja kasvõi käsisaega.

Küljeraamid lõikas mees 5x5 prussidest niimoodi. Mõõdud on toodud ülal.  

Laudade servad lihvis mees kergelt lihvimismasinaga üle, et need oleksid ümaramad ja silmale kenamad vaadata.

Seejärel lõikas mees jämedatest prussidest neli 30 cm kõrgust nurgatükki ja laudadest vajaliku koguse sama pikkusega küljepaneele. Kokku kruvis Christian külvikasti kruvide ja akutrelliga nii. 5x5 prussidele puuris mees esmalt puuriga ette kruviaugud – et kruvid detaile lõhki ei lööks.

Mees ütleb, et kui ta peaks sama tööd uuesti tegema, arvestaks ta juba plaani koostades küljepaneelideks kasutatud laudade laiusega. Sest töö käigus selgus, et mõned paneelid tuli kastiga sobimiseks pikuti kitsamaks lõigata ja seda pole ilma spetsiaalse saeta lihtne teha.

Kasti ülaossa sobitas mees kattelaua – et varjata kõiki neid kruvisid ja ebatäpseid lõikeid. See kattelaud annabki külvikastile laste liivakasti omadused – on ju tegu hea istepingiga, millel külitades mõnus liivaga mängida.