Foto: PantherMedia / Scanpix
Nipid
2. mai 2016, 11:42

VAJALIKUD OSKUSED: 9 viisi lõkke süütamiseks ilma tikkudeta

Inimese ja tule vahel on fundamentaalne side. Igaüks peaks teadma, kuidas tuld süüdata. 

See on oluline ellujäämisoskus. Sa ei tea iial, millal võid avastada end olukorrast, kus vajad tuld, aga sul pole tikke. Võib-olla kukub su ühe mootoriga lennuk alla, kui parajasti lendad sellega üle Alaska metsiku looduse. Või oled matkamas ja kaotad rüseluses karuga oma seljakoti. Ei pea juhtuma midagi nii dramaatilist, nagu kirjeldatud situatsioonid – isegi väga tuulistes või märgades tingimustes võivad tikud osutuda sisuliselt kasutuks. Pead sa siis neid järgnevaid oskusi kunagi kasutama või ei pea, aga on pagana lahe teada, et sa suudad süüdata lõket, millal ja kus iganes sa ka poleks.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Hõõrdumispõhine tuletegemine

Hõõrdumisel põhinev lõkke süütamine ei ole nõrgukestele. Tõenäoliselt on see tikuvabadest meetoditest kõige raskem. Hõõrumise abil tule tegemiseks on erinevaid tehnikaid, aga kõige tähtsam aspekt on siinkohal puidu tüüp, mida kasutad tulelauaks ja võlliks.

Võll on pulk, mida keerutatakse selleks, et luua hõõrdumist selle ning tulelaua vahel. Kui sa suudad tekitada piisava hõõrdumise, siis tekib hõõguv säde, mida saad kasutada tule ülessaamiseks. Parima tulemuse annavad puuvillapuu, kadakas, haab, paju, seeder, küpress ja pähklipuu.

Enne, kui saad seda puitu lõkketegemiseks kasutada, peab see olema purukuiv.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

1. Käsipuur

Käsipuuri meetod on kõige primitiivsem, esmasem ja raskem. Vajad puitu, väsimatuid käsi ja otsusekindlust. Aga sel põhjusel paneb see sul rinnakarvad kiiremini kasvama kui ükski teine meetod.

Tee taelapesa. Seda läheb vaja leegi loomiseks, mille saad tekitatavast sädemest. Tee taelapesa ükskõik millest, mis hästi tuld püüab, näiteks kuivast heinast, puulehtedest ja –koorest.

Tee sälk. Lõika tulelauda V-kujuline sälk ja õõnesta sellesse väike lohk.

Pane tulepulga alla puukoort. Selle eesmärk on püüda sädet, mis tekib pulga ja tulelaua vahelisel hõõrdumisel.

Alusta keerutamist. Pane tulepulk tulelaual olevasse lohku. Et korralikult töötada, peaks pulk olemas umbes 60 cm pikk. Hoia pulka vastu tulelauda ja hakka seda käte vahel rullima. Tee seda seni, kuni tulelaual tekib säde.

Süüta tuli! Kui näed hõõguvat sädet, siis koputa tulepuud, et säde kukuks puukoore tükile. Tõsta kooretükk oma taelapessa. Puhu õrnalt, et see süttiks.

2. Tule kündmine

Valmista tulelaud ette. Lõika sellesse renn. Sellest saab tulepulga rada.

Hõõru! Pane tulepulga ots renni ning hakka seda rennis edasi ja tagasi nühkima.

Alusta tuld. Pane taelapesa tulelaua otsa, nii et nühkides tekkivad sädemed selle sisse lendaksid. Kui oled ühe suutnud kinni püüda, puhu pesale õrnalt ja tee tuli üles.   

3. Vibupuur

Tule süütamine vibupuuriga.

Tegu on ilmselt efektiivseima hõõrdumisel põhineva meetodiga, kuna tule süütamiseks vajaliku sädeme saamiseks on kergem kiirust ja survet hoida. Lisaks tulepulgale ja –puule vajad siinkohal ka vibu ja pulgapesa.

Pulgapesa kasutatakse selleks, et rakendada tulepulga teisele otsale survet, sel ajal, kui sa vibuga pulka pööritad. Pesa võib olla kivi või puutükk. Kui kasutad puutükki, siis katsu leida kõvemat puitu kui pulgaks kasutatu. Mahla sisaldav või õlisem puit on kõige parem, kuna see tekitab tulepulga ja pesa vahele libestust.

Tee vibu. See peaks olema umbes su käsivarre pikkune. Kasuta painduvat puutükki, mis on kergelt kaardus. Vibunööriks võib kasutada ükskõik mida. Saapapael, köis, nahariba – vajad lihtsalt midagi, mis katki ei läheks. Pane nöör vibule ja oledki valmis tegutsema.

Valmista tulelaud ette. Lõika v-kujuline süvend ja selle otsa süvend. Selle lähedusse aseta oma tulepesa.  

Keera tulepulk vibunööri sisse, luues selle ümber nöörist aasa. Pane pulga üks ots tulelaua süvendisse ja suru teisele pulgapesaga.

Hakka saagima. Kasutades vibu, sae edasi ja tagasi. Sisuliselt oled loonud algelise mehaanilise puuri. Tulepulk peaks pöörlema päris kiiresti. Jätka saagimist seni, kuni tekib säde.

4. Tulekivi ja teras

Kui lähed matkal, siis on alati kasulik võtta kaasa korralik tulekivi ja –raua komplekt. Tikud võivad saada märjaks ja muutuda kasutuks, aga tuleraua ja –kiviga saab lõkketegemiseks vajalikku sädet. Rootsi FireSteel sõjaväemudel on päris hea komplekt.

Kui sul pole seda komplekti, siis saad improviseerida, kasutades kvartsiitkivi ja oma taskunoa tera (sul on ju taskunuga alati kaasas, kas pole?). Ka vajad sa taela. See on riidetükk, mis on kõrvetatud söeks. Tael püüab sädeme kinni ja hoiab seda hõõgumas, kuid ei plahvata leekidesse. Kui sul pole taela, siis ajab asja ära ka tükk seent (ilmselt mõeldakse puuseent, mida eesti keeles nimetatakse ka taelaks – toim) või kasetohtu.

Haara (tule)kivi ja riidest tael. Hoia kivi pöidla ja nimetissõrme vahel. Lase äärel 5-7 cm pikkuselt rippuda. Hoia taela pöidla ning tuleraua vahel.

Löö! Võta tuleraud või kasuta oma noa selga. Löö terast mitu korda vastu tulekivi. Sädemed lendavad tulekivilt taelale, tekitades hõõgumise.

Pane tael taelapesasse ning puhu õrnalt.  

Läätsel põhinevad meetodid

Tuli suurendusklaasist.

Läätse kasutamine tule alustamiseks on kerge tikuvaba meetod. Iga poiss, kes on sulatanud suurendusklaasiga oma plastikust mängusõdureid, teab, kuidas see käib. Kui sa pole kunagi juhtunud mängusõdureid sulatama, siis siinkohal õpetus.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

5. Traditsioonilised läätsed

Et teha tuld, vajad sa mingit sorti läätse, et koondada päikesevalgust kindlale punktile. Suurendusklaas, prillid (lähedale vaatamise prillid ehk plussprillid – toim), binokli läätsed – kõik töötavad. Suuna lääts päikesele ja siis koonda kiired nii väiksele alale kui võimalik. Pane selle täpi alla taelapesa ja üsna varsti on sul tuli käes.

Ainus puudus on selle meetodi puhul see, et asi töötab ainult siis, kui päike on väljas. Ehk siis pilves ilmaga või öösel pole see just edukas.

Lisaks traditsioonilise läätse meetodile on olemas veel kolm veidrat kuid tõhusat läätsel põhinevat meetodit tule süütamiseks.

6. Õhupallid ja kondoomid

Täites õhupalli või kondoomi veega, saad muuta need tavalised asjad tuld loovateks läätsedeks.

Täida õhupall või kondoom veega ja seo kinni. Pall peaks olema nii kerakujuline kui võimalik. Ära tee palli vett lisades liiga suureks, kuna see segab päikesekiirte koondumispunkti. Pigista palli, et leida kuju, mis annab sulle selge valgusringi. Proovi kondoomi keskelt pigistada, et luua kaks väiksemat läätse.

Kondoomidel ja õhupallidel on lühem fokuseerimispunkti pikkus kui tavalisel läätsel. Hoia neid tulepesast 2-5 cm kaugusel.  

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

7. Tuli jääst

Tuli jääst pole lihtsalt tobe klišee, mida kasutada kooli lõpupeo teemana. Tüki jää abil on tõesti võimalik tuld teha. Selleks pead vormima jää tavalise läätse kujuliseks ja kasutama seda siis nii, nagu kasutaksid tavalist läätse. Meetod võib olla väga kasulik talvel matkates.

Hangi selget vett. Jää peab olema selge. Kui see on hägune või muidu must, siis see ei tööta. Parim viis selge jää saamiseks on täita kauss, tass või fooliumist tehtud konteiner selge järve- või tiigiveega või sulatatud lumega. Lase sel külmuda, kuni tekib jää. Tüki pakuks peaks olema umbes 5 cm.

Vormi lääts. Kasuta oma noatera, et vormida jää läätsekujuliseks. Pea meeles, et lääts on keskelt paksem ja äärtest kitsam.

Poleeri läätse. Kui oled rohmaka läätse valmis saanud, siis viimistele seda, poleerides läätse käte vahel. Su käte soojus sulatab jääd piisavalt, et saada hea tasane pind.

Suuna jäätükk päikesele, nagu tavaline lääts. Koonda päike taelapesale ja vaata, kuidas üks tobe klišee elus töötab.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

8. Koolapurk ja šokolaad

Nägin seda meetodit millalgi YouTube'is ja mulle tundus see pagana äge. Vajad limpsipurki, tükki šokolaadi ja päikeselist päeva.

Poleeeri purgi põhja šokolaaditükiga. Lihtsalt võta tükike maiust ja hõõru sellega purki. Šokolaad töötab poleerijana ning paneb purgipõhja särama kui peegli. Kui sul pole šokolaadi kaasas, siis aitab ka hambapasta.  

Pärast seda, kui purgipõhi on poleeritud, siis on sul sisuliselt paraboolpeegel. Päikesevalgus peegeldub purgipõhjalt ja moodustab fookuspunkti. Umbes nii töötab ka peegelteleskoop.

Koonda päikesevalgus otse tulepesale, pannes purgipõhja sellest umbes paari sentimeetri kaugusele. Tule peaksid saama mõne sekundiga.

Kuidas selline tuletegemise viis töötab, saad vaadata siit:

 
See meetod on väga äge hoolimata sellest, et ma ei suuda välja mõelda, kuidas võiks juhtuda nii, et oled keset pärapõrgut nii, et sul on koolapurk ja šokolaadi.
 
9. Patareid ja terasvill
 
Ka seda on raske ette kujutada, et oled situatsioonis, kus sul pole tikke, aga on patareisid ja terasvilla. Aga noh, ei või iial teada. Ja seda on lihtne ning lõbus kodus proovida. Sul on vaja terasvillatükki, mis on umbes 15 cm pikk ja 1,5 cm lai.

Hõõru patareid terasvilla vastu. Hoia patareid ühes ja villa teises käes. Kõige parem on 9-voldine patareid, aga töötavad ka teised. Vill hakkab helendama ja kõrbema. Puhu sellele õrnalt ja tõsta hõõguv vill oma taelapessa. Villa hõõgumine kaob kiiresti, nii et ära raiska aega.