Stiilinäide Armani kevadsuvisest kollektsioonist. Foto: Bulls
Nipid
5. mai 2016, 15:36

Prillid ette, päike paistab! Ka lastele (1)

Ka sel hooajal tasub suured prilliraamid välja otsida ja kanda neid uhkusega, sest moelavasid valitsevad just suured raamid. See trend kestab juba mõnda aega ning tõenäoliselt kestab ka sügistalvel, prognoosib Norman Optika.

„Moes on endiselt suured prilliraamid, kuid tooni annavad ka ümmargused ning piloodi-tüüpi prilliraamid ja päikeseprillid. Valdavaks suunaks naistemoes on kassisilmsed raamid, viimane uuendus on kassisilmne raam kombineerituna raami ümara alaosaga. Palju leiab eri materjalide kombinatsioone, marmorjat lõppviimistlust, kilpkonnakilbi mustrit,” tõdeb Norman Optika oma veebilehel.

Sel kevadsuvel teevad prillimoes ilma nii pastelsed ja maalähedased toonid kui ka ootamatud erksad värvikombinatsioonid. Tõusev trend on kombineeritud raamid. Kombineeritakse mitmesuguseid materjale, näiteks metalli ja plastikut naha, korkpuidu ja isegi lille õielehtedega. Kasutatakse erilaadseid viimistlusvõimalusi, näiteks matid pinnad kombineerituna läikivatega, värvikontraste või ootamatuid värvilahendusi. Populaarsed on prilliraamid, milles kasutatakse samal ajal metalli koos puidu või sarvmaterjaliga, nahast elemente, peamiselt prillisangadel, ning samuti koos atsetaati ja metallosi.

Kaitse silmadele

Mood moeks, kuid kindlasti on päikeseprillide puhul peamine kaitsta silma mitte lihtsalt päikese, vaid ultraviolettkiirguse eest, mis on ka vines, pilvealuse päikesega. Enne päikseprillide ostmist tuleks alustuseks läbi mõelda see, mille jaoks neid on vaja. Kõige lihtsam on neil, kes tahavad prille lihtsalt iga päev liikumiseks: tuleb vaid leida isikupärased prillid, mis on kandjale mugavad ja sobivad. Aga neil, kes plaanivad ratta või rulluiskudega ringi tuhiseda, peavad prillid korralikult peas püsima ning olema väga hea läbipaistvusega. Oranžid ja pruunid klaasid toovad kontrastid paremini välja, mistõttu paljud spordiprillid ongi just nendes toonides. Autojuhiprillide sisepind võiks olla peegeldumisvastase kattega. Kõrgmäestikku suusatama minnes peaksid prillid aga pakkuma silmadele võimalikult suurt kaitset ereda valguse eest.

Mänguprillidest pole kasu

Ka laste puhul on väga oluline, et neil oleksid korralikud päikseprillid, mis kaitseksid neid ereda päikesevalguse ning UVA- ja UVB-kiirguse eest, meenutab Pro Optika. Tähtis on, et lapsel oleksid korralikud sajaprotsendilise UV-kaitsega päikeseprillid, sest mänguasjapoest või tanklast ostetud päikeseprillidel ei ole tihtipeale UV-kaitset ning need toovad silmadele pigem kahju kui kasu. Ilma prillideta laps kissitab ning nii kaitseb silm end kahjustava UV-kiirguse eest rohkem, kui seda teeb tume, ilma UV-kiirguse kaitseta prilliklaas. Tumeda klaasi taga on pupilliava suur ning sellisel juhul pääseb silma rohkem kahju tekitavat UV-kiirgust.