_mg_1694Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
15. detsember 2013, 13:52

Sügistööd aias

Pärast sooja ja nii mõnelgi pool Eestis ka põuast suve on sügis oma vihmadega lõpuks kohale jõudnud – eks see olegi suvest vaevatud aedniku unistus.


Tasub teada, et kui aiamuld on sademetest hoolimata kuiv, tuleb isegi sügisel aeda tugevasti kasta, eriti oluline on see varem istutatud igihaljaste taimede puhul, sest kastmisega väheneb tunduvalt talvekahjustuste oht.



Istutamine


* Pakasekindlate puittaimede istutamine on õige ette võtta just oktoobris. Paljasjuurseid istikuid istutatakse lehtede varisemise ajal või kohe pärast varisemist.


* Istutatud taimede peenra mullapind on soovitatav multšida kas okaspuukoorepuru, turba, komposti või muu materjaliga. Sedasi vähendame võimalikust lumevaesest talvest tingitud kahjustusi, sest olgugi et kahel viimasel talvel on lund ülearugi olnud, kunagi ei või teada. Eelnevatel talvedel on mitmed püsililleliigid hukkunud just lumikatte puudumise tõttu.


* Septembri lõpul, kuid pika sügise korral ka veel oktoobri algul, kui mulla temperatuur on langenud 9 kraadini, on aeg tulbisibulad maha istutada.


Väetamine


Puittaimedele on küll sügisväetist pisut hilja manustada, sest selle omastamiseks on jäänud liiga vähe aega, kuid abiks on see ikka. Püsililled oleksid väga tänulikud, kui neid enne talve tulekut kaaliumi- ja fosforirikka sügisväetisega turgutataks.


Talvekate peale


* Kui esimesed sügiskülmad on püsilillede varred hävitanud, on aeg need pealt ära lõigata. Kui aias on kõrrelisi, siis nende lõikamine jätke kevadeks, talvituvad paremini.


• Külmahellade püsikute ümbrus multšige korralikult ja külmade tulekul katke soojuskanga või kuivade puulehtedega (kõige paremad on tammelehed). Kuna lehed ei tohi talvel niiskeks minna, tuleb kuivade puulehtede peale asetada vett pidav niiskustõke (kile vm).


• NB! Niiskustõkke servad tuleb alati avatuks jätta, et õhk pääseks taime juurde – niiske, õhuvaene ja umbne keskkond talvekatte all võib pakaselisest talvest ohtlikumgi olla, sest taimed võivad mädanema ja hallitama hakata.



Okaspuud korda


* Enne mulla külmumist asetage päikesepõletushellade igihaljaste taimede ümber vaiad, kuhu talve lõpus saab peale panna varjutuskanga. Külmunud mulla sisse vaiu taguda on tülikas!


* Lumevaalimise all kannatavad okaspuusordid siduge oma sordiomase kuju säilitamiseks kinni, sidumiseks võib kasutada eri värvi nööri, paelu jne, mis mõjuvad nagu jõulukaunistused.


* Okaspuude kolletunud okkad on soovitatav puult eemaldada, samuti tasub kokku koguda mahavarisenud okkad ning kõik need põletada.


* Kui kollaseks muutunud elupuu okste soomustel on mustjaspruune laike, mis viitavad seenhaigusele, siis on otstarbekas elupuid ka profülaktiliselt pritsida. Pritsida tuleks oktoobri teisel poolel sooja (+10 ºC), sademeteta, sombuse ilmaga. Pritsimiseks kasutage taimekaitsevahendeid Bravo, Tihovit Yet, Rotstop, Switch 62,5 WG.


Mõnel aastal on ka väga paljudel korea nulgudel okkad hahkhallituse tõttu varisenud. Need varisenud okkad tuleb kokku koguda ja põletada ning puud üle pritsida nagu elupuudki.



Roosid talveunne


* Roosid mullake oktoobri alguses üles, enne muldamist eemaldage põõsalt alumised lehed.


* Kui oktoobri keskel öökülmad sagenevad, siis on aeg roosid tagasi lõigata. Roosipõõsad lõigake 5.–6. punga kõrguselt maha, jättes alles tugevad noored puitunud oksad, kõik rohtne eemaldage. Lõigake ära ja koristage ka lehed kui võimalikud haigustekitajate säilitajad.


* Vahetult enne püsivate külmade saabumist asetage põõsastele kuuseoksad või soojuskangas.


* Ronirooside oksad painutage soojade ilmadega järk-järgult maha ning fikseerige nende asend konksude või tokkidega. (NB! Ka roniroosil eemaldage kõik lehed.)


* Painutatud okste alune maapind katke kuuseokstega ning põõsas mullake samamoodi üles nagu teiste rooside puhul.


* Püsivate külmade saabumisel katke painutatud oksad rohkete kuuseokstega või soojuskangaga.


Kui sügistööd korralikult tehtud, näeb kevadine aed kaunim välja ning taimed on tervemad ja kasvavad-õitsevad jõulisemalt.