joulupuuFoto: Evelin Samuel
Nipid
26. detsember 2013, 10:20

Mida teha jõulupuuga pärast pühi?


Leidsin sel aastal esimese jõulukuuse prügikasti kõrvalt jõululaupäeval. Ilmselt oli see ametis olnud terve aasta ja lubatud nüüd lõpuks puhkusele. Ent isegi sel moel tundus prügikastiäärne jõulukuusele, mis tähistab lastele muinasjuttude sündi ja täiskasvanutele rahuaega, olevat ebaõiglane ja hale lõpp. Linnades on mitmel pool organiseeritud vanade jõulukuuskede kogumisaktsioone, kuid paraku mitte igal pool. Ettevõtlik ja hooliv koduomanik saab aga tublile jõulupuule anda pühadejärgselt uue elu mitmel erineval moel.



Potpourri

Kuuseokastest saad valmistada potpourri või lõhnakotikesi.



Ronimispuu kassile

Jäta kuusele alles ainult jämedamad oksad, lõika need pisut lühemaks ning laasi siledaks. Keri ümber mõne oksa jämedamat nööri. Sinu kassil on nüüd uus ronimispuu ja pehme mööbel on mõneks ajaks rahule jäetud.



Toidumaja lindudele

Kui sul on aias pisut ruumi, pane kuusk aia äärde püsti. Kui sulle meeldib sedasi rohkem, laasi oksad ja lõika lühemaks. Riputa sellele väiksemaid lindude toidumajakesi ja rasvapalle, kui soovid või kaunistada kuuse näiteks niidi otsa aetud popkorni abil. Ära unusta aga sel juhul lindusid toitmast terve talve vältel.



Külmakaitse taimedele

Kuuselt lõigatud oksad sobivad väga hästi taimede katmiseks ja kaitsmiseks külma ja lume eest.



Multš

Oksapurustaja abil saab vanast jõulukuusest suurepärane multš aiamaale.



Putukahotell

Ehita putukahotell. See kõlab ehk veidralt, ent putukahotell on Euroopa aiapidajate viimane moeröögatus: lepatriinud, mesilased ja teised putukad, kes heal meelel sellises hotellis elaksid, on taimede õitseajal tublid tolmeldajad ning kasvatavad aia saagikust. Kõige lihtsam viis putukahotelli ehituseks on võtta pappkast, laduda selle sisse ühepikkused oksad, mille sisse on puuritud augud. Võid sellesse panna ka jämedamaid augulisi tüvesid, õlgi, puitvilla. Kevadel on põnev jälgida vastsete maailmakodanike esimest maailmaga kohtumist hotelli serval.


Uuri putukahotelli kohta lähemalt

siit.


Tulehakatus

Seo oksad puntidesse ja lase neil kuivada – nii saab neist suurepärane tulehakatus kaminasse või ahju alla.



Ehk on sinul veel häid ideid lisada?