Ettevaatust oleandriga!Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
22. jaanuar 2021, 19:41

Ettevaatust! Need toataimed on väga mürgised

Kui peres on väikesi lapsi või loomi, tasuks kriitilise pilguga üle vaadata oma toataimed. Väga mitmedki neist võivad tekitada ohtliku mürgistuse ning olla isegi surmavad või ohuks nahale ja silmadele.


Selleks, et mürgine toataim tervisele kahjulik oleks, ei pruugi teda ilmtingimata suhu pista. Teinekord piisab katkisest lillelehest, et tekitada nahale põletusesarnane vill. Tundlikumale nahale piisab üsna vähesest.

Mürgised jõululilled
Piimalillelistel, nagu jõulutäht, särav piimalill ehk kristusekroon, krooton jt, on väga mürgine piimmahl. Taime vigastades hakkab katkisest kohast piimmahla välja tilkuma ning selle sattudes silma võib halvimal juhul isegi pimedaks jääda. Seetõttu tuleb taime ümberistutamisel või kärpimisel olla väga ettevaatlik.
Toas õitsejatest on populaarne, kuid mürgine taim ka ratsuritäht, ning tema tuntumad sugulased: kliivia, kriinum. Mürgised on ka alpikann, oleander, priimula, vahalill, pärgväändik ning roniliilia.

Ettevaatust retrotaimedega
Põnevate lehtedega võhaliste sugukonnas on mürgiseid taimi eriti palju. Eestis juba aastakümneid tuntud diifenbahhia, filodendron, monstera, flamingolill, tõlvlõhik ja teised. Tuntud toataimedest on mürgised veel agaav, havisaba, luuderohi.

Väldi tugevalt lõhnavaid lilli
Magamistubades ning laste ruumides ei tasuks hoida vängelt lõhnavaid lilli, kuna need mõjuvad samuti uimastavalt ning tekkida võib peavalu. Väikeste lastega pere kodu ei tasuks kaunistada ka taimedega, millel on värvilised viljad, mis näivad ahvatlevana suhu pistmiseks. Näiteks koralltomati viljad on väga mürgised ning ka teistes toataimede viljades leidub siiski nii palju kemikaale, et süüa neid ei tohiks.

Hea teada! Kõige kindlam viis vältida mürgist toataime kodus, on küsida selle kohta infot müüjalt enne ostmist.