Kuiv õhk mõjub ka tervisele halvasti.Foto: sxc.hu
Nipid
27. jaanuar 2019, 18:10

Kuiv õhk toas mõjub tervisele halvasti

Talvisel kütteperioodil kipub keskküttega korterites õhk tihti liiga kuivaks muutuma. Tervise säästmiseks tuleks õhku niisutada.



Sellest, et õhk on liiga kuiv, annavad sageli märku erinevad tervisehäired: limaskestade kuivus, kurgu- ja ninaprobleemid, süvenevad allergiasümptomid. Tõestust on leidnud et gripiviirus levib liigselt kuiva õhuga ruumis paremini kui niiskes toas. Lisaks tervisele mõjub kuiv õhk ebasoodsalt ka puitpõrandatele, antiikmööblile, samuti kunstiteostele ning muusikainstrumentidele.
Õhku saab niisutada mitmel moel, kõige lihtsam on ruumi õhutamise abil. Kui aga väljas on krõbe pakane ning toasooja välja lasta ei soovi, tuleks soetada õhuniisutaja.

Õhuniisutajaid on mitut tüüpi:
Ultraheliniisuti on kaasaegne tehnoloogia säästlikuks niisutamiseks. Seade töötab hääletult ja tarbib vähe elektrit. Paremad seadmed on varustatud nii võimsusregulaatori kui hügromeetriga. Seade on ohutu ja tänu oma vaiksusele sobib hästi kasutamiseks magamistubades.
Ultraheli ja kuuma auruga niisuti tõstab seadme efektiivsust ja mõjub paremini toataimedele. Tänu vee kuumutamisele ei hakka levima niisutis bakterid ja seadet ei pea nii tihti puhastama. Vee kuumutamise funktsiooni on võimalik välja lülitada.
Külma auruga niisuti on kõige odavam. Seadme tööpõhimõte seisneb ventilaatori abiga vee aurustamises. Seade on varustatud ventilaatori pöörete regulaatoriga ja on ohutu.
Kuuma auruga niisuti on eelkõige kasulik toataimedele, kuid tarbib enim elektrit võrreldes teist tüüpi niisutitega. Seade ei sobi väikeste lastega samasse ruumi, kuna vesi niisutis on tuline.
Niisutamisega ei tohi minna liiale. Inimesele sobivaim õhuniiskus on 40-60%.  Kui märkate aknal või mõnel teisel külmemal pinnal kondensaadi teket, tuleks niisutamine lõpetada!

Allikas: ABC Kliima