pg-7071Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
13. veebruar 2014, 14:02

Aiaplaneerimise aeg on käes

Veebruar on sobivaim aeg aednikule alustada aiahooaja planeerimisega: sirvida erialast kirjandust, panna kirja võimalikud tegevused aias, arvestada kokku sellega kaasnevad kulud.


1. Mõtle välja, milliseid peenraid, puid, põõsaid ja ehitisi oma aeda veel tahaksid ja pane kirja. Mõõda üle oma aed ning joonista aiaplaan, alustades objektidega, mis on su aias juba olemas. Arvesta ka sellega, et noored puud ja põõsad kasvavad ühel hetkel suuremaks ning varjutavad oma võraga ümbritseva. Sellepärast peaksid aiaplaanile kandma need juba koos võraga. Puhkekohtade ning peenarde paigutamisel mõtle, kus on selleks aias piisavalt valgust.


2. Joonistada võid käsitsi või arvutiga. Käsitsi joonistades tasub plaan joonistada millimeetripaberile. Kui spetsiaalset aiaplaneerimisprogrammi just pole, tasub arvutiga aeda planeerides katsetada nii internetis leiduvaid tasuta programme kui ka tasuliste programmide prooviversioone.


Mõned tasuta programmid:



3. Tee väike kontrollreid aeda, vaata üle kasvuhoone, tööriistad ja muud tarvikud. Pane kirja, millised täiendused või uuendused on vaja teha ning uuri välja nende maksumus.


4. Uuri aianduskaupluste kodulehtedelt, millised seemned ja istikud on uuel hooajal saadaval ning arvuta, kui palju mulda, multši, lillepotte vms sul veel lisaks vaja läheb. Tee graafik, millal sa midagi külvama või istutama pead ning püüa oma kulud aiale ühtlaselt ajastada terve hooaja peale. Tee oma seemne- ja taimevalik juba kodus ära, et ei satuks poes hasarti ja ei kulutaks liiga palju.


5. Isegi kui sul pole rahaliselt võimalik mõne aiaehitisega sel aastal algust teha, siis joonista see ikkagi oma aiaplaani sisse ning pane võimalusel selle jaoks natukene juba raha kõrvale.


6. Ära plaani kogu aeda korraga ette võtta. See võib osutuda üle jõu käivaks ning tuhin võib sedasi kiiresti üle minna. Ole realistlik ning mõtle, kui palju oma vabast ajast oled sa ka tegelikult nõus kulutama aiatöödele. Sellest lähtuvalt planeeri ka oma tulevased tegevused aias.