Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
20. veebruar 2014, 09:07

ÕRN JA TUGEV TAIM: lumeroos pakub silmailu aias ja rõdul rikkalike õitega

Lumeroos on varajane õitseja, kes sooja talve korral alustab õitsemisega juba aasta esimestel kuudel, mil teised taimed veel on sügavas talveunes. Erinevates aianduspoodide müüdavad lumeroosid on nii ilusad, et tahaks need sealt kodu kaunistama tuua.Lumeroosiga raviti keskajal haigeid koduloomi, 19. sajandil arvati, et lumeroos koduaias hoiab eemal nõiad ja kurjad vaimud ning kaitseb kodu äikese eest. Lumeroos on mürgine, eriti mürgised on tema seemned ja juured. Kõigest paari lehe söömine võib põhjustada looma surma. Lumeroosi ladinakeelne nimi helleborus tähendab surma toitu. Mujal maailmas tuntakse lumeroosi veel ka Kristuse roosi ja kevadroosi nime all.

Lumeroosid armastavad poolvarjulist või valget kasvukohta ja rammusat jahedat mulda. Et kaitsta nende juuri päikese eest, võiks lumeroosi ümber laotada multši. Parim ümberistutusaeg lumeroosi jaoks on kevadel. Kõige hiljem võib lumeroosi ümber istutada suve lõpus - seda sügisel tehes on häiritud uute õiepungade moodustumine ning kevadine õitsemine on seetõttu tagasihoidlikum. Lumeroosi võib paljundada ka külvates, ent arvestada tuleb, et lumeroosil on väga pikad, umbers poole meetri pikkused juured. Seemnest külvates hakkab lumeroos õitsema alles kolmandal aastal.

Praeguse sooja talve puhul võib lumeroosi paigutada ka juba rõdule või terrassile potti õitsema. Ent nii külmakraadide kui lumeroosi pikkade juurte tõttu vajab ta meie kliimas rõdul ellujäämiseks suurt potti. Mujal maailmas peetakse ka heaks lõikelilleks, meil kasutatakse lumeroosi vaasis vähem.

Lumeroose on väga palju sorte ning sordiaretus on hoogne. Ka Eesti aianduskeskustesse võib leida mitmeid täidisõielisi sorte.

Edasi lugemiseks: