Nii saad aknad säravpuhtaks!Foto: Matton Estonia
Nipid
14. september 2018, 22:46

NIPID | Nii saad aknad kerge vaevaga puhtaks!

Aknapesu – see on imelihtne! Kodus oleme seda armastatud-vihatud tööd ju kümneid kordi teinud. Siiski on proffidel öelda nippe, mis ka kodusel aknapesul marjaks ära kuluvad.



Enne aknapesupäeva vaata üle vajalik varustus ja kui tarvis, osta uued vahendid. Kõige olulisem töövahend on klaasikuivataja. Aknapesu kiirus sõltub just kuivataja kvaliteedist. Kui see kuivatab halvasti, jääb pind hallikas või tuleb lapiga palju lisatööd teha.

Milline on hea kuivataja?
- Kuivataja tähtsaim osa on kumm. Ja oluline, et seda saaks vahetada. Muidu tuleb alati, kui kumm enam korras pole, osta uus tarvik. Vahetatava kummi puhul piisab vaid uue kummi ostmisest.
- Kuivatuskumm peab olema pehme, jäik plastmassitaoline kumm ei kuivata klaasi korralikult
- Kui on vaja pesta kõrgeid aknaid, peaks kuivatajale saama ka varre külge panna.
Kindlasti vajame aknapesul ka üht head mikrokiust klaasilappi, millega aknale jäänud veejäljed ära pühkida.
Need kaks põhilist töövahendit on nii tähtsad, et nende kvaliteedis järeleandmisi teha ei tasu. Kui kuivataja ja lapp on korralikud, siis pesemisvahend enam nii tähtis polegi. Hästi saab hakkama ka näiteks svammiga.
Professionaalid kasutavad akende pesemiseks klaasipesurit, mille plüüskangas võib olla ka mikrokiust, mis ei lase pesuveel eriti palju maha tilkuda. Kuivalt sobib see ka näiteks lagedelt tolmu pühkimiseks.
Lisaks on alati kasuks tavalised lapid, vabalt mingid kaltsukotilapid, millega kuivatajat kuivatada, raame puhastada või mis aknalaual takistavad pesuvee laialivalgumist.

Akende pesemine
Parem on see töö ette võtta poolpilves ilmaga, kuna kuuma päikese käes kuivavad aknad liiga kiiresti ja jäävad laigulised.
Aknapesuaine pole just ilmtingimata vajalik, piisab, kui vette lisada tilgake nõudepesuainet. Talvisel aknapesul tuleks siiski kasutada alkoholi sisaldavat aknapesuainet.

Aknapesu ABC
1. Puhasta raamid. Tee seda niiske lapiga, väga määrdunud akna puhul ka svammi või pesuharjaga.
2. Klaaside pesemist alustatakse välimisest klaasist. Kasuta selleks klaasipesurit, svammi või lappi.
3. Kuivata klaasikuivatajaga. On kaks põhilist võtet:
o Kuivata ülevalt alla ja lõpus alumine serv horisontaalselt.
o Proffide võte: esmalt puhasta akna servad ja siis eemalda klaasil olev vesi ussikujuliste liigutustega. Kummiriba las olla vastu klaasi! Kus akna ja kummi kontakt katkeb, sinna jääb jälg, mis hiljem on vaja lapiga ära pühkida.
Kummi ei maksa kunagi liiga tugevalt vastu akent suruda, sest siis hakkab see hüppama ja klaasile jäävad veejäljed, mida tuleb eraldi kuivatada. Aeg-ajalt tuleb kummiriba lapiga kuivaks tõmmata.

Akende kuivatamisel tuleb kuivaks tõmmata ka klaaside servad, kuhu alati veidi vett on jäänud. Mugav on seda teha, kui panna lapp ümber klaasikuivataja otsa ja servad sel viisil kuivaks lükata.

Õigete võtete korral võib aknaklaasi puhtaks saada vaid paari minutiga või veel rutem. Tavaliselt on kõige aeganõudvam just raamide ja aknavahede puhastamine. Kui aknapesu pole vaevarikas, jätkub tahtmist see töö käsile võtta sagedamini kui kaks korda aastas ja nautida puhtusest säravat vaadet kogu aeg.

Tähtis:
o Ära kasuta kuivatamiseks ajalehepaberit, see määrib.
o Soeta korralikud tarvikud (klaasikuivataja, mikrokiust klaasilapp). Enne ostu kontrolli, kas kuivatuskumm on pehme.
o Õpi aknakuivatajat kasutama.

Aknad puhtaks kerge vaevaga Foto: Anja Osenberg , Pixabay