Aiamööbel vajab hooldamist kord-kaks aastasFoto: Priit Grepp
Nipid
28. september 2018, 21:04

NIPID | Aiahooaeg on läbi ja aiamööbel vajab nüüd põhjalikku hooldust

Kas aiamööbel on ei tea mis ajast hooldamata? Nüüd on õige aeg pilk mööblile visata ja hinnata tekkinud kahjustusi – kas on hallitust või muid puiduprobleeme.

Mööbel puhtaks!

Puhasta liivapaberi ja kaabitsaga. Et puitmööbel säiliks ilusana, tuleb problemaatilised kohad liivapaberiga käsitsi üle käia. Kui puidus on oksakohad, millest vaiku immitseb, siis tuleb vaik kaabitsaga eemaldada ning oksalakiga töödelda.
Pese veega. Seejärel tuleb materjal puidu puhastusvahendiga õlist, tolmust ja muust mustusest ära puhastada. Ning ohtra veega üle loputada.
Töötle pinnad puiduõliga. Peale pinna kuivamist tuleb puit spetsiaalse puiduõliga töödelda. Puiduõli on mööbli jaoks sama oluline kui kuiva nahaga inimesele kätekreem. Õlitamine tasub ette võtta keskpäeval kui õhuniiskus on väike. Õli on saadaval mitmes formaadis, nii pintsliga kantavalt kui ka spray-versioonina, mida on eriti mugav pinnale kanda.
Ühtlusta õlikiht puuvillalapiga. Kui tunni jooksul peale õlitamist on mõnes kohas näha paksemat õlikihti, siis tuleb see puuvillase lapiga maha pühkida. Ning neli-viis tundi peale õlitamist ongi mööbel jälle värske ja kasutamiskõlblik.
Õli kuivatuslappi ei tohi kindlasti peale kasutamist prügikasti visata, sest see võib ise süttida. Lapp tuleb paigutada kas tulekindlasse nõusse või veega täidetud anumasse.
Hoolda mööblit regulaarselt kord-kaks aastas.

Hooldus vastavalt mööbli materjalile

Värvitud aiamööblit võib ka ise uuesti värvida. Protsess on sarnane vana puitakna või –ukse värvimisega – vana värv kas kuumapuhuri või kaabitsaga maha ning uus lahustil põhinev värv peale.
Rotangmööblit hooldatakse samamoodi nagu tavalist puitmööblit. Rotangi puhul on kindlasti mugavam kasutada spray-pudelis puiduõli, et vahend jõuaks iga kumeruse vahele.
Plastikmööbli ostmisel sobivad laisemale kasutajale pigem värvilised toonid, sest valgelt pinnalt paistab iga mustusekübe välja. Kui plastik on juba mustuse sisse võtnud, siis on seda kätte saada keerulisem, kuid müügil on erinevaid puhastusvahendeid, mis mustuse materjalist „ära söövad“. Ka plastikmööbli peab talveks kindlasti kuivemasse kohta tooma, sest külm temperatuur, UV-kiirgus ja niiskus muudavad materjali rabedaks.
Kui metallmööblile on tekkinud roosteplekid, siis tuleb need roosteeemaldusvahendiga puhastada ning pind metallivärviga katta. Osa värve (näiteks Hammerite) võib ka otse vähesele roostele kanda.
Kindlasti tuleks meeles pidada seda, et talveks tuleb igasugune aiamööbel kuivemasse kohta paigutada, kus niiskus, külm ja päike sellele liiga ei tee.

Aiamööbel vajab hooldamist kord-kaks aastas Foto: Priit Grepp