Tee kodus korralik kevadpuhastus!Foto: The Honest Company / Unsplash
Nipid
12. märts 2020, 13:43

Lugu ilmus Ideesahvris esimest korda 2014. aastal.

Istud karantiinis? Tee kodus põhjalik kevadpuhastus!

“Kevadkoristuses ei ole midagi erilist,” ütleb perenaisi täiuslikuks õpetav Anthea Turner. “Siis lihtsalt jõutakse ka nendesse kohtadesse, kuhu tavalise koristamisega ei jõuta.”

1. Aja vägi kokku!
Käi kodu läbi ja pane igas toas kirja, mis tööd seal tuleb teha – siis saab igaüks nautida ka seda mõnu, mis kaasneb lõpetatud tööde nimekirjast mahatõmbamisega. Aina lühenev nimekiri annab suurepärase tunde.

2. Tee kapid korda!
Nüüd on hea aeg kõik asjad kapist välja võtta. Puhasta kapp seestpoolt, sorteeri sisu ning pane tagasi kõik, mida tahad alles jätta. Samas pane valmis prügikotid, et saaksid asjad töö käigus ära sorteerida. Võta käsile üks kapp korraga, muidu tunned end nagu heategevusmüügil, kus kõik asjad on mööda põrandat laiali.

3. Võta kardinad alla, pese puhtaks või pane lihtsalt vahelduseks teised.
Kuna mõned kardinakangad vajavad keemilist puhastust, vaata enne pesumasinasse pistmist hooldussilte. Eemalda kindlasti riputuskonksud. Pane nende jaoks valmis karbike, muidu võib kardinate tagasiriputamisel mõni konks puudu olla.

Pühi siinid korralikult tolmust puhtaks. Plastist siine pühi niiske lapiga. Pärast võid neid poleerida lapiga, millele on pihustatud silikooniga poleerimisvahendit – see paneb kardinad sujuvalt liikuma. Metallsiine võib hõõruda õrnalt vähese metallipoleerimisvahendiga ja puhta kuiva lapiga üle pühkida.

4. Nihuta kõik mööbliesemed kohalt ning puhasta neid ka tagant ja alt.

5. Puhasta lagi.
Kui selleks eraldi lappi ei ole, seo suur tolmulapp puhta harja otsa ning pühi lagi sellega õrnalt üle. Ürita vältida laelambi nihutamist või kahjustamist.

6. Puhasta lambikuplid ja elektripirnid.

7. Puhasta radiaatoritagused.
Radiaatoreid saab puhastada tolmuimeja kitsa otsikuga, kuid päris radiaatori taha ulatumiseks on vaja pika varre otsa pandud tolmulappi. Kui seda pole, võid improviseerida: vääna traadist riidepuu sirgeks ja pista selle ühte otsa vana sokk.

8. Puhasta seinad.
Pühi seinad puhtaks pikavarrelise või improviseeritud tolmulapiga. Pese üle. Proovi enne kuskil varjatud kohas järele, kas värv kannatab pesemist. Enamasti võib värvitud seinu pesta sooja vee ja nõudepesuvahendi lahusega. Pese üks sein korraga otsast lõpuni, et poole seina peale ei tekiks musta vee triipu.
Loputa puhta veega. Pane põrandale kate, mis mahatilkuva vee kinni püüab. Kile puhul – see on ju libe – laota sellele veel mõni vana riideese.

Tapeeditud seinu pühkides pane tolmulapp pika varre otsa. Pestava tapeedi saab puhtaks sooja veega, kuhu on lisatud pisut õrnatoimelist nõudepesuvahendit. Vääna lapp korralikult välja, et tapeet läbi ei vettiks.
Pabertapeedilt saab kriipsud-jäljed eemaldada valge kustutuskummiga. Rasvaplekk kata tükikese kuivatuspaberiga ja triigi sooja triikrauaga üle – nii kaua, kuni kogu rasv on jäänud kuivatuspaberi külge.

9. Pese vaip spetsiaalse puhastusvahendiga.
Vaiba võid viia ka puhastusse. Küüri põhjalikult põrandat.

10. Tee raamaturiiulid puhtaks.
Kord aastas tõsta raamaturiiulid täitsa tühjaks ja pühi puhtaks. Need raamatud, mida sa enam ei vaja, tõsta kõrvale. Puhasta raamatud tolmust staatilise tolmuharjaga, püüa seejuures lehti mitte kahjustada. Pane raamatud puhastele riiulitele tagasi.

15 minuti koristus
Tegu pole kevadpuhastuse, vaid olukorraga, kui külalised ootamatult helistavad ja ütlevad, et astuvad 15 minuti pärast läbi… Aga elutuba on sassis, vannituba segamini – no vahel juhtub, et koristuspäev on alles homme.

  • Ära paanitse! Keskendu esikule, vannitoale ja elutoale ning pane kinni nende tubade uksed, mida külalised nägema ei pea.
  • Vaata esik üle ning pista vedelevad asjad kappi.
  • Elutoas korja üles kõik vedelema jäänud raamatud, ajakirjad ja mänguasjad ning pista mõnda suurde kotti või kasti. Õigesse kohta saad nad panna ka hiljem.
  • Korrasta diivanilaud.
  • Tee teleriekraan puhtaks.
  • Pane mööbel ja vaibad otseks.
  • Klopi padjad kohevaks.
  • Vannitoas võta ära niisked käterätid ning tõmba dušikardin ette.
  • Pigista natuke puhastusvahendit WC-potti, et see saaks mõjuda, kuni valamut puhastad.
  • Tee peegel puhtaks.
  • Pane valmis mõni hea seep ja puhas käterätik.
Rahune ja naerata!

Allikas: Anthea Turner “Kuidas olla täiuslik koduperenaine”, Ajakirjade Kirjastus
Uuri raamatu kohta lisaks siit.