10 koristunippiFoto: DISELOS, Pixabay
Nipid
12. oktoober 2018, 16:28

NIPID | Seljata segamini kodu nende 10 nipiga!

Koristamisest paraku ei pääse kui soovid, et su perel oleks hea ja ka sõbrad julgeksid külla tulla. Seega on nutikas see tegevus endale võimalikult lihtsaks muuta. Nende 10 nipiga aitamegi sul seda teha!

1. Kaardista olukord.
Kõigepealt vaata enda ümber – kas tarvitad ümbritsevat ja oma asju parimal võimalikul viisil? Õdus kodu sõltub vähe rahast või suurusest. Põhiline on, kuidas olemasolevat kõige paremini kasutada.


2. Alusta korrasta­misest.
Enne kui asud tube koristama, korrasta need. Puhastamisele kulub poole kauem aega, kui pead endale teed rajama läbi riidehunnikute või ajakirjavirnade. Tee korda ka kapid ja sahtlid. Võta korraga ette nii palju, kui suudad, näiteks pool tuba või kaks sahtlit. Leia igale asjale oma koht.

3. Rämps välja!
Kõik kodus olevad asjad peak­sid oma koha välja teenima. Ürita ka pereliikmetele selgeks õpetada lihtsad sõnad: “Siin majas on ruumi ainult neile asjadele, mis on kasulikud, ilusad või väga suure emotsionaalse väärtusega.” Seega viska minema rämps ja müü maha või anna ära kasutud asjad (nt vanad riided). Kodu näeb välja värskem... ja sina ise samuti.

4. Korista vähehaaval.
Kui võtad korraga ette kogu maja või korteri ning sööstad nädalavahetusel ringi nagu keeristorm, on tagajärjeks üle­­väsimus. Kui käid tööl, planeeri kergemad ülesanded õhtuks ja tegele raskematega hommikuti või nädalavahetustel, kui oled tõenäoliselt vähem väsinud.
Ürita teha töid hulgi. Ära tõsta triikimislauda välja ainult ühe-kahe asja pärast. Oota, kuni sul tekib riideid paras ports, kuid mitte suur kuhi, sest siis ei taha sa üldse triikima hakata.

5. Korista süstemaa­tiliselt.
Kõik toad peale vannitoa ja köögi (mida tuleb puhastada iga päev) vajavad tähele­panu kord nädalas. Kui veeta kõikides teistes tubades viis minutit päevas – asju sättides, vaipu ja kardinaid sirgeks tõm­­mates ning lihtsalt kor­rastades –, ei ole nädala lõpuni rohkemat vajagi. Harju kor­rastama kööki pärast õhtusööki ja elutuba enne magamaminekut.
Kõikidelt horisontaalpinda­delt ja pisiasjadelt tuleb pidevalt tolmu pühkida ning põrandaid – sõltuvalt põrandakattest – pesta, pühkida, poleerida või tolmu­imejaga puhastada. Kord või paar aastas võib tekkida vajadus ka suur­puhastust teha.

6. Sea sisse korralik majapidamiskapp.
Tee oma majapidamiskapist korras kodu keskpunkt, nii säästad aega ja suhtud kodu koristamisse entusiastlikumalt. Põhikomplekti kuuluvad tolmuimeja, mopp ja ämber, tolmulapid, kummikindad jmt. Kindlasti vajad ka head kätekreemi. Hangi endale lahtine tööriistakast või aiakorv, millega puhastusvahendeid suurema koristamise ajal kaasas kanda.

7. Delegeeri töid.
Õpeta kõik pereliikmed pidevalt oma asju korrastama ning pool tööd ongi tehtud! Iga seitsmeaastase lapse saab õpetada ise voodit tegema, mänguasju ja raamatuid ära panema ning musta pesu korvi viima. Kuid sa pead eeskuju näitama. Lastelt ei tasu ooda-ta uhkustunnet puhta toa üle, kui su enda magamistuba näeb välja nagu sõjatanner.

8. Kasuta nimekirja.
Pane spiraalköites märkmikusse kirja kõik tööd, mida on nädala jooksul vaja teha. Iga nädala algul tõmba lehekülje keskele joon. Kirjuta vasakule tööd, mida on vaja teha, ning paremale märkused, meelde­tuletused ja ostunimekiri. Tööde mahatõmbamine nimekirjast annab mõnusa rahulolutunde.

9. Tee ajakava.
Mõnele inimesele sobib, kui iga toa koristamiseks on kindel nädalapäev. Näiteks esmaspäeval korista magamistuba, teisipäeval elutuba, kolmapäeval lastetube ja neljapäeval esikut. Reedel vaata üle terve kodu ning tee ära need tööd, mis on tegemata jäänud.
Laupäeval on vaba päev, kuid kahjuks pead siiski puhastama kööki ja vannituba, sest seda tuleb teha iga päev. Kui kodu läigib, võid pühapäeval jälle puhata. Lõõgastu ja naudi, sest oled selle ära teeninud. Kui sulle päevade kaupa koostatud ajakava ei sobi, tööta välja teistsugune tegevusplaan.

10. Hoia korda.
Edaspidi on tähtis korda hoida. Segadus tekib ruttu, sestap pane kodus toimetades kõik asjad õigele kohale. Näiteks ära jäta ajalehti põrandale vedelema, pane must pesu kohe mustapesukorvi ning riputa riided puule, kui oled need seljast võtnud. Õpeta pereliikmed samuti käituma ja jätma toa lahku­des samasuguseks, nagu see oli sisenedes.

10 koristunippi Foto: DISELOS, Pixabay