Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
12. november 2018, 15:12

9 kõige tervislikumat maitsetaime

Lisaks heale aroomile ning maitsele on ürtidel ka oluline tervislik väärtus, kuna sisaldavad vitamiine, antioksüdante ja aitavad ennetada ja leevendada erinevaid terviseprobleeme. Mida värskemalt neid tarbida, seda rohkem väärtuslikke aineid neis on, seega oma ürdipeenras kasvatatud maitsetaimed on need kõige tervislikumad.



Rosmariin
Rosmariin aitab ennetada vähi tekkimist ning parandab mälu. On tõestatud, et rosmariin muudab inimeste ajutegevuse erksamaks. Rosmariin armastab päikest ning sagedast kastmist. Võimalusel paiguta rosmariin käidavasse kohta, sest selle lõhn levib üle ruumi juba taime puudutades.

Tüümian
Tüümiani on juba ammustest aegadest kasutatud hingamisteede raviks ning tal on ka antiseptiline toime. Tüümiani maitse muudab põnevaks erinevad road praadidest magustoiduni.  Tüümiani väikesed rohkearvulised õied kaunistavad sinu aeda või kodu ning ta ei kasva väga suureks puhmaks. Armastab päikesevalgust.

Lavendel
Lavendlil on rahustav toime, tema lõhn aitab uinuda. Lavendlis leidub antioksüdante, mis aitavad kõhupuhituse vastu. Lavendel armastab kasvada õues päikese käes. Sellele taimele sobib kerge muld, kust üleliigne vesi saaks kergesti ära voolata.

Basiilik
Basiilikul on samuti rahustav toime. Basiilikus on palju kiudaineid ning maksapuhastav toime. Basiilikut kasutatakse ka põletikuvastastes ravimites.
Basiilik kasvab hästi nii toas kui õues, ei vaja ülemäärast hoolt ning ei vaja ka liiga palju kastmist.

Petersell
Petersell on garneering, mida ei tasuks taldrikule vedelema jätta, vaid see tuleks esimesena nahka pista. Petersellis leidub A- ja C-vitamiini ning supilusikatäiest petersellist saab kätte poole K-vitamiini päevanormist, mis mõjub soodsalt sinu veresoontele.
Peterselli on lihtne kasvatada, ta ei vaja palju päikest. Ära unusta teda siiski kastmast – kui juured kuivavad läbi, siis petersell enam elule ei tõuse. See taim kasvab aeglaselt, kuid on väärt ootamist.

Salvei
Salveil on antiseptiline toime ning ta sisaldab antioksüdante, mis hoiavad eemal vananemist. Salvei aitab ka väsimuse ning ärevuse korral ja tal on mälu toetav toime.
Salvei nõuab hoolitsust: palju päikest, head mulda ja igapäevast kastmist.

Murulauk
See sibula sugulane tugevdab su immuunsüsteemi. Uuringud näitavad, et süües murulauku väheneb haigestumine teatud vähiliikidesse, eriti eesnäärme- ja rinnavähki. Murulauku on lihtne kasvatada siseruumides, kuna ta talub ka vähemat valgust.

Till
Till sobib võrratult nii külmadesse kui kuumadesse roogadesse, on suurepärane antioksüdantide allikas ning tilliteed usutakse aitavat luksumise vastu. Till tahab kasvamiseks lauspäikest, tema juurtele on vaja sügavat mulda, kastmist vajab mõõdukalt, pigem vähe.

Piparmünt
Piparmündis leidub rohkesti A-vitamiini: kaks supilusikatäit võrratut rohelist ürti annab enam kui poole päevase A-vitamiini normist. Lisaks leevendab piparmünt väidetavalt hingeõhu, seedimise, peavalu, iivelduse, hingamisteede probleemide, astma ja vistrikeprobleemide korral. Uuringute kohaselt on piparmündil positiivne mõju ka vererõhule ja hingamissagedusele.
Piparmünt kasvab kiiresti ja nõuab selleks palju ruumi, lämmatades enda ümber kasvavad taimed. Sobib hästi kõrgpeenras kasvatamiseks.