Säilita puu- ja aedvilju õigestiFoto: Freeimages.com
Nipid
26. september 2018, 16:31

NIPID | Kus ja kuidas säilitada värskeid aiasaadusi?

Mida teha, kui korraga on nii palju puu- ja aevilju, et kõike süüa ja sisse teha ei jaksa. Kuidas neid säilitada nii, et need ei rikneks?
  • Kurk säilib mitu päeva, kui see umbes kolmveerandi ulatuses vees seisab, varreots allapoole. Vett peab vahetama iga päev.
  • Kartulit hoia jahedas ja pimedas – päevavalgus tekitab kartulis solaniini – mürgine aine, mis põhjustab tarbimisel peavalu, kõhuvalu ja kõhulahtisust.
  • Õunad, ploomid, virsikud ja pirnid tekitavad etüleengaasi, mis kiirendab kõikide puuviljade küpsemisprotsessi. Banaanid ja kurgid on eriti vastuvõtlikud etüleeni suhtes, mistõttu tuleks neid vilju üksteisest eraldi hoida.
  • Banaane säilita kuivas ja pimedas, kindlasti kilekoti seest väljavõetuna.
  • Magusad puuviljad hoia külmutuskapis, hapud toatemperatuuril.
  • Märjad seened (vihmaga korjatud, pestud) tuleb kohe puhastada ja töödelda, sest need riknevad väga kiiresti.
  • Salatit ja maitserohelist säilita külmkapis kaanega karbis või kilekotis.
  • Tomatite ja kõrvitsate ideaalne säilitustemperatur on + 12 - +15 kraadi. Kui sellise temperatuuriga ruumi koduses majapidamises ei leidu,  säilita neid pigem toatemperatuuril kui külmkapis.
  • Väga küpseid tomateid säilita külmkapis avatud nõus, samas kurki tuleks säilitada suletud anumas.
  • Tomateid võib säilitada ka rohelisena, hoia neid jahedas ja hämaras ruumis, paberiga vooderdatud pappkastis.
  • Juurvilju tuleks hoida pimedas, jahedas ning õhutatavas kohas, nt kuivas jahedas keldris. Porgand säilib hästi turba sees, sinna võib ta panna ka kilekotis. Samuti võib porgandite ja mädarõika hoidmiseks kasutada liiva.
  • Kaalikaid ja peete võib säilitada jahedas ja pimedas keldris lihtsalt puust kastis.
Säilita puu- ja aedvilju õigesti Foto: Freeimages.com