Hea mõte on pakkida marjad ühe söögikorra suurste protsjonitena väikestesse, õhukindlalt sulguvatesse karpidesse või külmutuskottidesse. Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
18. august 2019, 11:35

6 nippi, kuidas marju õigesti sügavkülmutada

Siin on köögikavalused, mis aitavad säilitada marjade häid omadusi neid külmutades ja hiljem üles sulatades. 

1. Pakkige marjad väikeste, ühe söögikorra suurste protsjonitena väikestesse, õhukindlalt sulguvatesse karpidesse või külmutuskottidesse. Jätke neisse võimalikult vähe õhku, kuna hapnik lagundab C-vitamiini. Hästi kaitseb marju õhuga kokku puutumast suhkrusiirup.

2. Kui marju on vaja tükeldada või purustada, tehke seda võimalikult kiiresti, kuna alates marja kesta purustamisest algab ka C-vitamiini lagunemine. Pange marjasegu kohe karpidesse või kottidesse ning sulgege õhukindlalt.

3. Soovitav on marjad enne külmutamist külmkapis jahutada (u 4-6 tundi) ning alles seejärel sügavkülma panna. Jahtunud marjad külmuvad kiiresti ning neis moodustuvad väga väikesed jääkristallid.

4. Ärge säilitage marju sügavkülmas liiga kaua. Ilma suhkruta marjad soovitatakse ära tarvitada 4-6 kuu jooksul. Siirupiga kaetud või suhkruga püreestatud marjad võiks ära süüa hiljemalt järgmiseks suveks.

5. Kõige tervislikum on külmunud marju koheselt süüa, ilma sulatamiseta.

6. Kui on vaja marju sulatada, siis on parem kui see toimuks aeglaselt. Pange jäätunud marjad külmkapi jahekambrisse ning laske järgmise päevani sulada. Nõnda hoiate ära kiire sulamisega kaasneva marjarakkude ja -kesta purunemise. Nii hoiab ära ka õhuhapniku pääsu marjade sisemusse koos vältimatult kaasneva C-vitamiini lagunemisega.

Allikas: M. Suitsu, L. Virkus. Marjaraamat. Koogid, hoidised, magustoidud. 2006.