Köömne eeterlikud õlid soodustavad seedimist, eriti pärast rasvase ja raske roa pruukimist.Foto: Freeimages.com
Nipid
28. detsember 2018, 15:32

RETSEPT | Köömen köögis ja söögis

Köömen on üks neist maitsetaimedest, mis pakuvad nii vürtsina pruugitavaid vilju ja juurt kui ka ürdina kasutatavaid noori lehti. Viimased kaks on muidugi kättesaadavad vaid siis, kui taim kasvab koduaias. Seepärast leiab köömen meil ja ka mujal põhilist kasutust kuivatatud viljana.



Noorte kevadiste lehtede kasutamist salatite, pajaroogade ja kartulite maitsestamiseks kohtab siiski meie põhjanaabrite juures. Norras kasutatakse köömnejuurt nagu pastinaaki või porgandit, ka keedetakse sellest suppi, mida peetakse lausa rahvusroaks.
Köömne vilju säilitatakse tihedalt suletud anumas valguse eest varjatult. Seemneid katab küllaltki paks kest, mistõttu õigete säilitustingimuste korral püsib vürtsikas lõhn ja maitse aastaid. Samas ei sobi köömne tugeva aroomi ja maitse kõrvale miski muu kui sool. Pikalt kuumtöödeldavatesse liharoogadesse tuleks köömned aga lisada võimalikult vähe aega enne serveerimist, vältimaks mõru maitse tekkimist. Küllaldase maitse ja lõhna saamiseks oleks siis soovitav viljad eelnevalt uhmris purustada.
Eesti koduköögis maitsestatakse köömnetega kõige sagedamini ulukiliha, hapukapsast, rukkileiba, peenleiba, ahjukartuleid, sõira ja kohupiima. Vähem levinud on köömen köögiviljatoitude vürtsitamisel. Saksamaal ja Austrias on köömen aga eriti kõrgelt hinnatud vorstide ning rasvase sea-, pardi- ja haneliha maitsestajana. See tava pole tekkinud mitte niivõrd sealsest erilisest maitse-eelistusest, vaid köömne suurepärasest võimest leevendada raske ja rasvase toidu tekitatud kõhuhädasid.
Kesk- ja Põhja-Euroopas on köömneid ammusest ajast kasutatud kangete alkohoolsete jookide, nagu kümmelite ja akvaviitide valmistamiseks. Tänapäeval peavad meedikud vajalikuks hoiatada, et mõned köömne eeterlikest õlidest on koos alkoholiga vastunäidustatud maksa- ja neeruhaiguste põdejatele.

Köömen tervendajana
Köömne eeterlikud õlid soodustavad seedimist, eriti pärast rasvase ja raske roa pruukimist. Ka vähendavad köömned soolegaaside teket ja leevendavad sooleseinte silelihaste spasme, aidates vabaneda kõhuvalust ja ebameeldivatest aistingutest. Tuntud on ka köömne võime ergutada rinnapiima teket ja kergendada lima eritumist hingamisteedest. Efektiivselt aitab köömen väljutada organismi kogunenud üleliigset vett. Kõik nimetatud toimed on tänapäeval saanud ka tõsiteadusliku põhjenduse, mistõttu neid kasutavad ka tavameditsiin ja farmakoloogia.
Kööment on võimalik manustada vesi- või piimatõmmisena – ühe liitri keeva vedeliku kohta võetakse 1 spl köömneid. Tõmmise manustamisel tuleks aga kindlasti arvesse võtta tõsiasja, et liigsel tarbimisel võivad eeterlikud õlid seedekulglat rahustamise asemel hoopiski ärritada.

Toorjuust köömnega
4 dl vedelat maitsestamata jogurtit
köömneid
raasuke soola

Kalla jogurt kohvifiltrisse, mis aseta sobivasse kaussi ning lase jahedas kohas 24 tundi tilkuda. Maitsesta juustumass tervete või soovi korral uhmris tambitud köömnetega, soovi korral ka vähese soola ja küüslauguga. Lase külmas järgmise päevani maitsestuda.

Juustuvõie köömnega
100 g fetajuustu või fetakit
200 g maitsestamata toorjuustu
2 dl paksu majoneesi
1 sl köömneid
jahvatatud valget pipart

Töötle ained köögikombainis ühtlaseks massiks, lase enne kasutamist külmas maitsestuda.

Köömnekook briti moodi
125 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 sl köömneid

Mikserda toasoe või suhkruga kohevaks ja heledaks. Lisa ühe kaupa toasoojad munad ja mikserda segu mõlemal korral uuesti väga kohevaks. Sega kuivained, ja lisa tainasse. Küpseta pehme võiga määritud ja jahuga üleriputatud väikeses lahtikäivas koogivormis 175° juures umbes 45 minutit. Serveeri jahtunud kooki teelaual.

Allikas: Kodukiri