Ostle nutikalt!Foto: Freeimages.com
11. september 2018, 14:16
Säästunipid! Kuidas osta liha ja kala?
Toidukorvi teevad kalliks kvaliteetne liha ja kala. Mida eelistada ja kuidas teha valikuid, et raha ka alles jääks?
- Valides poest liha, vorsti, sinki, kala, eelista lahtiselt müüdavat. Selle hind on tavaliselt odavam.
- Kindasti peaks paar-kolm korda nädalas sööma kala. Eelista odavamaid kalu, nagu räim ja heeringas, ent aeg-ajalt võiks laual olla ka mõni muu kala. Portsjonid ei pea olema suured, piisab 100 grammist inimese kohta.
- Lihast võiksid eelistada tervislikumat linnuliha. Soodsa hinnaga broilerikintsulihast või -koibadest saad mitmeid maitsvaid roogi. Aeg-ajalt on suuremates kauplustes ka filee sooduspakkumisi. Juhul kui küpsetatud või keedetud kanaliha jääb järele, kasuta seda salatites ja vormiroogades.
- Soodne tooraine on hakkliha. Valida võiksite koduse hakklihasegu, mis ühendab sea- ja veiseliha parimad omadused.
- Maitsva toidu saad ka kondiga sealihast, mis on kondita lihast odavam ja mida võid kasutada mitmel moel. Alustuseks keeda sellest näiteks maitsev puljong ja siis tee lihast pajaroog, kaste vms.
- Lisaks traditsioonilistele valmistusviisidele võid rupskeid grillida. Väga hõrk roog on näiteks grillitud maksalõigud.
- Ei tohi siiski unustada, et kvaliteetsele lihale kulutatud raha tasub ennast 100% ära, kuna sellega kaasneb ka väiksem jäätmehulk, kõrgem toiteväärtus ja parem maitse.
Allikas: Pille Endeni ja Lia Virkuse „Nutika perenaise kokaraamat“
Ostle nutikalt! Foto: Freeimages.com