Tervendaja kõrvits - rahvameditsiinis on sellel juurviljal suur tähtsus
Rahvameditsiinis on kõrvitsa viljaliha tuntud kui neerude- ja põietegevuse parandaja ning mõjus vee-eemaldaja. Kõrvits sobib südame- ja veresoontehaigetele tursete vähendajaks. Unetuse korral soovitatakse juua kõrvitsamehu meega. Lisaks on kõrvitsal põletikuvastane mõju. Ainevahetushäirete puhul on soovitatav süüa kõrvitsat igal moel.
Kõrvitsa-astelpajudžemm 1,5 l
Maheda maitsega kõrvitsale annab astelpaju hapukust lisaks. Hapukas moos sobib saiale, pudrule või pannkoogile, aga miks mitte ka mõne liharoa lisandiks või maitseks kastmesse.
Kalorsus 293 kcal/dl
2 kg kõrvitsa viljaliha
4 dl vett
1 kg astelpajumarju
700 g moosisuhkrut
Tükelda kõrvitsa viljaliha. Vala potti, kalla peale vesi ja kuumuta keemiseni. Keeda 20 minutit või kuni kõrvits on hästi pehme. Püreeri. Püreeri ka marjad ja suru läbi tiheda sõela. Lisa astelpajupüree kõrvitsale, kuumuta keemiseni. Sega hulka moosisuhkur ja lase 10 minutit podiseda. Pane kuumalt purkidesse.