Ingverit tuntakse ja tunnustatakse nii vürtsi kui ka tõhusa tervendajana. Foto: dmcd7223 / Pixabay
Toiduuudised
7. detsember 2021, 07:01

Lugu ilmus Kodukirjas 2014

TALVINE TERVENDAJA: ingver on hinnas nii rahvameditsiinis kui ka igapäevasel toidulaual

Ingverit tuntakse ja tunnustatakse nii vürtsi kui ka tõhusa tervendajana. Hiina köögis on sellel vääriline koht kaheksa tõelise aarde hulgas ning Konfutsius mainib ingverit isegi oma kuulsates „Vestlustes“, kus soovitab seda süüa mõõdukalt, kuid korrapäraselt. 

Ingverit on oma ülestähendustes kirjeldanud juba 6. sajandil e.m.a elanud Hiina õpetlane Konfutsius ning just Hiinat peetaksegi ingveri algseks kodumaaks. Kultuurtaimena levis see edasi Indiasse, Kagu-Aasiasse, Lääne-Aafrikasse ja Kariibi mere saartele. Tänapäevalgi tuleb 25% maailma ingveritoodangust Hiinast, suurtes kogustes toodavad seda ka India, Indoneesia, Nigeeria, Bangladesh, Tai, Filipiinid ja Põhja-Korea. Taime ladinakeelse nimetuse Zingiber officinale esiosa on võetud kreeka keelest, kuhu see oli tulnud sankskriti terminist stringa-vera, mida võiks tõlkida kui „põdrasarvekujuline“.

Edasi lugemiseks: