Et saapad oleksid talvel ka soola- ja liivaseguse lume kiuste kenad, peaksid nende eest korralikult hoolitsema.Foto: Nathan Dumlao / Unsplash
Nipid
1. märts 2021, 15:40

Soolarandid saabastel? Nende hooldusnippidega hoiad jalatsid korras (4)

Et saapad oleksid talvel ka soola- ja liivaseguse lume kiuste kenad, peaksid nende eest korralikult hoolitsema. Hooldus ei tähenda vaid niiskete jalatsite kuivatamist ja harjamist, õige tegutsemise korral on võimalik inetuid soolarante ka vältida.

Nahast ja kunstnahast jalatsite hooldamise põhinõksud

  • Pühi saabastelt kohe pärast kasutamist lumi ja lahtine mustus ning pane jalatsid kuivama.
  • Harja kuivad saapad veel kord korralikult üle.
  • Kata nahk kingakreemiga: see on nii hooldusvahend kui ka annab läiget. Lase kreemil kuivada.
  • Löö jalats läikima kuiva puhta lapi või kingaharjaga.
  • Töötle saabast kord nädalas (sõltuvalt kasutussagedusest) spetsiaalse hooldusspreiga, mis tõrjub mustust ja vett ning muudab hilisema puhastamise oluliselt lihtsamaks.
  • Ära kasuta kloori sisaldavaid pesuvahendeid!
  • Kasuta kindlasti hooldusvahendeid, mis sobivad just sinu saabaste materjaliga, ja järgi täpselt puhastusaine kasutamise juhendit.
Foto: Arūnas Naujokas / Unsplash

Sünteetilisest materjalist saapaid puhasta pehme harja või silikoonsvammiga, vajadusel hõõru märja lapiga või pese veega. Kui tootja lubab jalatsit pesta pesumasinas, kasuta mahepesu programmi (30 °C) ilma trummelkuivatuseta ning biopesupulbrit.

Kummist jalanõud pese kohe pärast kasutamist leige seebivee ja pehme käsnaga. Nende pinna kaitsmiseks kasuta silikoonõli, näiteks mõnda jalatsihoolduseks mõeldud silikoonikäsna.

Nõudlikud materjalid. Tänapäeval valmistatakse paljud saapad seemis-, veluur-, aniliin- ja nubuknahast või muudest nõudlikumatest materjalidest. Kahjuks ei kannata enamik neist lund ja niiskust ning pärast märjakssaamist on selliseid jalanõusid väga keeruline puhastada ja nende algset kena välimust taastada. Sellised jalanõud on sageli toodetud riikides, kus lumega kokku ei puututa, ja need polegi hangedes sumpamiseks mõeldud. Jalatseid ostes uuri kindlasti, kas neid saab kanda ka lume ja/või vihmaga ning kuidas ja millega neid hooldada.

Erinevad kaitsepihused ehk niiskuskindluse andjad on vahendid, millega saad oma saapaid mustuse, plekkide ja vettimise eest lihtsalt ja efektiivselt kaitsta. Juba esimest korda uute jalatsitega välja minnes pihusta saapad vahendiga paar korda üle ja lase kuivada. Spreisid on nii selliseid, mis sobivad kindlatele materjalitüüpidele, kui ka universaalseid. Järgi alati tootel olevat kasutusjuhendit!

Foto: Robert Nelson / Unsplash

Igapäevane hooldus

  • Hoia jalatseid kuivas ruumis ja ära kunagi kuivata neid kütteallika lähedal, ainult toatemperatuuril. Kuivamise ajaks topi jalatsisse ajaleht või spetsiaalne kingaliist – see imab niiskust ja hoiab samal ajal jalatsi vormi.
  • Kasuta hooldusvahendeid juba enne välja minemist, nii väldid valgeid soolajooni ja tänaval olevast keemiast tingitud kulumist.
  • Hooajajalatseid hoiusta kuivas hästiventileeritud kohas, ära pane neid kunagi kilekotti! Kreemita saapad sisse!

Hooldusvahendeid on peamiselt kolme liiki:

  • nahka küllastavad – imbuvad nahka, toidavad ja muudavad selle pehmeks;
  • nahka katvad – vahendid, mis muudavad jalatsi pinna vett tõrjuvaks (peamiselt pindvärvitud nahale);
  • nahavärvi taastavad.

Lisaks leiab poest veel jalatseid venitavaid, desodoreerivaid, värviandmist vähendavaid (eriti voodrita jalatsitel kasutamiseks) ja muid vahendeid.

Vali õiget värvi kreem

Saabaste viksimiseks on kõige parem selline kreem, mis on jalatsiga võimalikult samas toonis. Kasutada võib ka värvitut toodet, kuid mitte pikaajaliselt: värvitu kreem pleegitab pideval kasutamisel tumeda naha hallikaks. Värvitut kreemi kasutatakse valgetel või mitmevärvilistel jalatsitel või ajutiselt juhul, kui jalatsi nahaga ühte tooni kreemi pole käepärast.

Unusta soolarandid!

Soolarantide eemaldamiseks on müügil spetsiaalsed hooldusvahendid. Hästi sobib näiteks kõikidele nahatüüpidele mõeldud Salamander Winter Proper. Pärast randi eemaldamist töötle jalanõusid sobivat värvi hooldusvahendiga.

Allikas: ajakiri Naised