Foto: Foto: freeimages.com
Tee ise
26. september 2017, 18:21

Valmista kodustest vahenditest saunakosmeetikat

Nahahoolduseks vajaminevad koorijad, määrded ja maskid saad kodus ise kokku segada – nii saad meelepärased võided vähese vaeva ja kuluga. Saunailu Saun on parim koht iluhooldusteks. Soe õhk ja leil valmistavad naha suurepäraselt ette ning avavad ja puhastavad poore. Seetõttu ei ole mõistlik esimese leili ajal nahka  maskide ja  kreemidega ummistada. Naha puhastusprotsess on aeganõudev: kulub umbes 20 minutit, enne kui nahk soojeneb ja poorid avanevad, ning teist sama palju, kuni nahk hakkab puhastuma. Leilivõtmist võiks alustada madalamalt temperatuurilt (60 °C) ning järk-järgult jõuda kuumemate kraadideni. Ideaalne temperatuur nahahoolduseks ja higistamiseks on 80 °C ringis. Saun põletab ka liigsed kalorid.Tänu kiirenenud ainevahetusele ja higistamisele kuluvale energiale võib ühe saunaskäiguga kulutada kuni 300 kalorit! Esimene leil annab häälestuse. Täielikuks lõõgastuseks proovi aroomteraapilist kasevihamaski: leota vihta leiliruumis soojas vees, võt

Sul on vaja: 

1 munakollane,

1 teelusikatäis oliiviõli,

puhtast porgandimahla.

Tee nii:

sega koostisosad omavahel ning kanna näole ja kaelale, vältides silmade ümbrust. Pese mask poole tunni pärast maha ja kanna näonahale sobiv kreem.

Pärast maski mahaloputamist sobib naha toniseerimiseks õuna- või kurgiviil, millega nägu kergete ringjate liigutustega üle hõõruda.

Silmaümbruse värskendamiseks aseta suletud laugudele piparmünditee kotikesed, mis on eelnevalt keevasse vette kastetud, jahutatud ja üleliigne vesi välja surutud. Tursete ja tumedate simaümbruste puhul sobib silmamaskiks hästi must tee.

Kehale

Suhkrukoorija
2 dl pruuni suhkrut, 1 dl tavalist suhkrut, 1dl rapsi-, oliivi- või kookosõli, 1 spl vanilliessentsi

Värskendav sidrunikoorija
1 dl peenemat meresoola, ½ dl oliiviõli, 1 spl riivitud sidrunikoort

Kookosega kehavõi
tahket kookosõli ja paar tilka essentsõli (nt lavendel, sidrunhein, frangipan). Sulata kookosõli veevannil või mikrolaineahjus, lisa essentsõli. Vahusta saadud segu käsimikseriga u 5 minutit ja imeline kehaniisutaja on valmis.

Kui oled koorijad ja kehakreemid romantilistesse klaaspurgikestesse hoidistanud, saad saunaskäigust ka esteetilise naudingu.

Ilusauna meelespea
● Juuksed tuleks sauna minnes alati  katta rätiku või vildist saunamütsiga. Kui neid pole, siis võiks  juukseid eelnevalt jahedama veega niisutada, kuid mitte pesta. Juustepesu peaks jääma saunas viimaseks tegevuseks.
● Kui nahk on põskedel õhuke ja kuperoosne, tasuks enne lavaleminekut panna sinna paksem kiht toitvat kreemi. Kreem kaitseb nahka kuumuse eest ja toimib toitva maskina.      
● Saunas ei ole hea ennast seebiga pesta. Seep võtab ära naha loomuliku kaitsekihi ja muudab ta kuivaks. Kõige parem oleks pesta end seebiga eelmisel õhtul enne saunaminekut. Saunapäeval mine kuuma duši alla ja kasuta saunas koorivaid kreeme, soola või mett, mis eemaldavad nahapinnalt surnud rakud.
● Kõik segud, mis segatakse saunas iluprotseduuride tarbeks (kreemid ja maskid, mida hoiame nahal kauem kui 5 minutit), peaksid eelnevalt jahedas seisma. Neid on paslik peale kanda sauna eesruumis ja lasta seejärel toimida.
● Kehakoorijaid kasuta sellises saunaruumis, kus need saab ka kohe maha pesta. Enne koorimist peaks nahk olema soojenenud, st kõige õigem aeg on koorida pärast         esimest leili. Määri koorijat õrnade ringjate liigutustega kehale, suunaga alt üles.
            Tulemuseks on pehme ja siidine nahk.
● Leiliruumis on mõnus ka jalavanni teha. Vannivette võib lisada meresoola või koorida jalad enne vannitamist koorimisseguga. Kui pärast jalavanni tallaalused ja kannad pimsskiviga üle lihvida, on pehmed tallad garanteeritud.
● Vihtle! Vihtlemine paneb vere kiiremini käima ja ergutab higistamist, lisaks ka puhastab nahka ja on emotsionaalselt virgutav. Vahelduseks traditsioonilisele kasevihale tasub proovida särtsakamat kadaka- või eksootilist eukalüptivihta.  

Foto: Foto: freeimages.com