Foto: Pexels
Kodu ja Aed
19. veebruar 2021, 05:57

Näpud mulda! Toataimede kevadine ümberistutamise aeg on peagi käes

Õige aeg taimede ümberistutamiseks saabub siis, kui taime puhkeperiood on lõppenud ning kasvama hakkavad uued võrsed. Kevadel on selleks sobiv aeg maikuu lõpuni. Kui see aeg on mööda lastud, võib istutustöö ette võtta ka augusti lõpus.

Kuidas aga aru saada, kas toataim vajab ümberistutust, millissesse mulda ta tuleks istutada ning kuidas peaks taime edaspidi väetama?

Istutada või mitte?

Igal aastal on soovitav ümber istutada noori kasvujõus taimi. Edaspidi võib istutustöö ette võtta iga 2–3 aasta tagant, vanemaid taimi istutatakse ümber iga 4–5 aasta järel. Kevadel on siis soovitav lisada istutuspoti pealmisesse mullakihti veidi uut kasvumulda.

Kui taime vanust ei tea, tasub teda lähemalt takseerida, sest ümberistutamissoovist annab ta ka ise märku:
• kui juured hakkavad istutuspoti drenaažiavast välja kasvama;
• kui taime potist välja lüües on näha, et juurepall on juba puntrasse kasvanud ning mulda peaaegu enam ei olegi;
• kui taim on potist  üle ääre “välja roninud”;
• kui pott on taimele ilmselgelt kitsaks jäänud ja seal pole ruumi ei kasvamiseks ega kastmiseks.

undefined Foto: Unsplash

Asjad, mida vajad

Kõiki töid, kaasa arvatud taimede ümberistutamist, on mugav teha siis, kui sul on kõik vajalik käepärast.
Uus istutuspott vali vanast ainult veidike suurem. Kaktuste ja bonsaide jaoks vajad kõige enam 1 cm  suurema läbimõõduga potti, teistele sobib kuni 3 cm suurem pott. Poest ostetud poti võid kohe kasutusele võtta, taaskasutatud potid tuleb enne uut kasutuskorda hoolikalt puhastada ja desinfitseerida. Selleks sobib näiteks roheline seep ja kuum vesi. Ühtviisi head on nii keraamilised kui ka plastpotid.
Drenaažiks pane poti põhja väiksemaid kive, potikilde või kergkruusa.
Muld vali igale taimele sobiv. Ümberistutamiseks hea muld on toasoe ja ühtlaselt niiskunud.
Luup ja korralik valgus aitavad avastada taimehaigusi ja kahjureid.
Puupulgaga, näiteks söögipulgaga saad juurepalli ümbert eemaldada vana mulda ja juuri lahti harutada.
Aiatöökäärid on vajalikud koltunud lehtede ja surnud või sõlmekeerdunud juurte äralõikamiseks. Lõikehaavu võib desifitseerida söetükiga. Võimalike haiguste leviku vältimiseks desinfitseeri kääre kohe pärast iga taime hooldust.
Veepritsi ja majapidamispaberiga saad puhastada lehti talvisest tolmust. Paljudele taimedele mõjub hästi ka dušš.
Kastmisvesi olgu toasoe. Kasta taimed päev enne ümberistutamist korralikult läbi. Vaid kaktused istutatakse ümber ilma eelneva kastmiseta. Kasta on vaja ka kohe pärast ümberistutamist.
Ümbrispott kaitseb istutuspotti kiire läbikuivamise eest. Värskenda oma kodu väljanägemist uute ja muu sisustusega sobivate ümbrispottidega.
Kindad kaitsevad käsi määrdumise ja võimalike vigastuste eest (ogad, mürgine taimemahl, happeline muld).

Keeruline valik – muld

Aianduskeskusest leiad igale taimele sobiva mulla, kuid valik võib algajal taimekasvatajal silme eest kirjuks võtta. Üldjuhul saab taimi jaotada rohelisteks ja õitsvateks toataimedeks ja neile sobivad vastavad universaalmullad.
Spetsiaalmuld vali kindlasti siis, kui sul on vaja ümber istutada:
• Orhideesid
• Tsitruselisi
• Kaktusi ja sukulente
• Bonsaisid
• Palme
• Sõnajalgu

Nipp!
Kui sa ei tea oma taime nime, tee temast kvaliteetne foto ja võta poodi kaasa. Kogenud aednikud aitavad sul ümberistutuseks tarvisminevat mulda ja hilisemaks hoolduseks vajalikke vahendeid leida. Pildi järgi osatakse aianduskeskustes ka haigestunud või muidu pealtnäha õnnetutele toataimedele “diagnoosi” panna ning vajalikku „ravi” soovitada.

undefined Foto: Unsplash

Ümberistutamine

• Löö eelmisel päeval läbikastetud taim potist välja.
• Eemalda ettevaatlikult  vana muld ja korrasta juurekava.
• Pane poti põhja drenaažikiht. Suurema augu võid katta köögipaberiga, see laseb küll vett läbi, kuid takistab alguses drenaaži ja mulla väljapudenemist.
• Aseta taim uude potti samale istutuskõrgusele ja hoia teda püstiasendis, ise samal ajal mullapalli ümber uut mulda lisades.
• Veendu, et juurte vahele ei jääks õhku. Selle vältimiseks kasta, kui oled mullaga pool istutuspotti täitnud.
• Jätka mulla lisamist ja suru seda ettevaatlikult poti külgedelt kinni.
• Jälgi, et poti ülaserva ja mullapinna vahele jääks kastmiseks  2–3 cm vaba ruumi.
• Kasta istutus läbi, nõruta ja pane sobiva suurusega ümbrispotti. Ära jäta taime kunagi üleiigsesse kastmisvette seisma, kui sa just veetaimi ei kasvata.
• Aseta taim mõneks ajaks hajusvalgusesse juurduma. Liigne päikesevalgus võib teda kahjustada.

Istutusjärgne väetamine

Uued mullad võivad sisaldada suuremal või vähemal määral väetist ja see on pakendil kirjas. Esimene väetamine võetakse ette tavaliselt 3–4 nädala möödudes, kui pakendil ei ole märgitud teisiti. Väetisi, nagu muldasidki, on universaalseid ja spetsiaalseid. Kui taim vajab spetsiaalmulda, vajab ta tõenäoliselt ka spetsiaalväetist. Väetisnormi leiad pakendilt.

Pea meeles

Mitte kunagi ei tohi väetada kuiva juurepalli! Kasta taim eelmisel päeval enne väetamist korralikult läbi. Eelnevat läbikastmist on vaja ka taimekaitsevahendite kasutamisel.

Nipp!
Leheläiget ära pihusta kunagi otse lehtedele! Liiga paks läikekiht takistab taimel hingamist. Parem pihusta veidi läiget niiskele köögipaberile ja viimistle lehti sellega.