Maitsesta toite ka muude maitseainetega kui sool ja pipar.Foto: Freeimages.com
Toiduuudised
13. jaanuar 2019, 14:41

Maitsesta toitu huvitavate vürtsidega!

Kas oled harjunud toite maitsestama vaid soola ja pipraga? Ole julge ja proovi erinevaid maitseaineid - nii eksootilisi kui ka tavapärasemaid, mis kodusel peenramaal kasvamas.

• Kuivatatud maitseainete aroom ja maitse säilivad kõige paremini jahedas ja õhukindla kaane all.
• Klaaspurgikesed peaksid valguse mõju vähendamiseks olema üleni etiketiga kaetud.
• Äsjajahvatatud vürtside aroom ja maitse on võrratult intensiivsemad kui mitu kuud purgis seisnul.
• Pikka hautamist vajavates roogades kasuta terveid või jämedalt purustatud maitseaineid. Lisa need alles 15–20 minutit enne kuumtöötlemise lõppu, vältimaks mõru maitsenüanssi.
• Värsked ürdid lisa hautistele või suppidele vahetult enne serveerimist või otse taldrikus.
• Praetavale lihale lisa maitseained alles pärast pinna pruunistumist, vältimaks kõrbemist ja sellega kaasnevat ebameeldivat maitset.
• Väga peeneks jahvatatud maitseaineid kasuta näiteks hakklihasegudes, aga ka valmisroogade lõplikuks maitsestamiseks 5–10 minutit enne serveerimist või ka nn lauamaitseainena.
• Külmroogade õige maitse kujuneb välja alles tunni-paari jooksul külmkapis hoidmisel.
• Põletavatel maitseainetel kulub maitse väljendumiseks kuumroogades vähemalt 5 minutit.
• Karripulber ja jahvatatud paprika tuleb õige maitse ja aroomi saamiseks väheses õlis läbi kuumutada. Otse purgist roale lisatuna toimivad need vürtsid peamiselt värvainena.  

Allikas Kodukiri