Naistepunal on põletikuvastane ja rahustav toime. Foto: Manfred Richter/Pixabay
Nipid
15. juuli 2019, 12:43

Südasuviste ravimtaimede korjamiseks on praegu just õige aeg!

Ravimtaimede kuivatamine aitab taimede raviomadustel säilida läbi talvise perioodi. Ehkki enamikke ravimtaimi tuleb korjata kuivatamiseks nende kasvamise algul, enne õitsemist, on mõne ravimtaime kogumise aeg just praegu, suve keskel.

Korja ainult kuivi taimi päikesepaistelise ilmaga. Korjamiseks vali kohad, mis asuvad autoteedest ning teistest saastatud piirkondadest eemal. Kogu taimed õhku läbilaskvatesse paber- või riidekottidesse või korvi. Taimed tuleb kuivatada koheselt peale kogumist. Selleks aseta taimed õhukese kihina kuivas ja soojas ruumis (30-40 °C) kangast või võrgust raamile, paberile (ilma trükivärvita) või kuivatisse.

Harilik raudrohi
Raudrohuteel on rögalahtistav toime. Taime kasutatakse ka organismi puhastajana, seedehäirete puhul, kõrgvererõhu korral. Raudrohi reguleerib neerude tegevust ja parandab seedeteede põletikulisi kohti, aitab maksahäirete korral, reguleerib vereringet, südametegevust, menstruatsioonitsüklit. Raudrohul on tugev põletikku alandav ja verehüübimist soodustav toime. Nopi õisikud koos 10-15 cm pikkuse varrega.

Pärnaõied
Nopi pärnaõisi koos kattelehtedega. Pärnaõied aitavad leevendada palavikku, neil on higistamapanev toime. Pärnaõied sisaldavad põletikku alandavaid glükosiide ja flavonoide, õitel on rahustav toime, mis sobib ka lastele ja vanuritele.

Naistepuna
Naistepuna väärtuslikeim osa on tema õis. Korja õisi 15 cm pikkuste vartega. Naistepuna on abiks seedimishäirete ja neeruhaiguste korral, sel on põletikuvastane ja rahustav toime. Lastele ei soovitata anda ning suures koguses võib põhjustada mürgistust.

Kortsleht
Kortslehte korjatakse taime õitsemise ajal, ehkki taime lehtedel on tugevamad raviomadused kui õitel. Kortslehetõmmis puhastab organismi ning aitab hästi põletike, eriti kuseteedepõletike korral. Väsinud silmadele võib teha kortslehetõmmisekompressi.

Saialill
Saialill annab leevendust paljudele erinevatele vaevustele ning rahvameditsiinis kasutatakse seda laialdaselt. Saialillel on haavu parandav ja põletikuvastane toime. Puhastab organismi, korrastab ainevahetust, vaigistab valu ja soodustab und. Sobib kasutada ka mitmesuguste nahaprobleemide puhul. Saialill aitavat maksa-, sapi- ja põrnahaiguste puhul,  mao- ja kaksteistsõrmiksoole ravil, gastriidil, maohaavandil, klimakteeriumil, ning tugevdavat südant.