Külmikusse pistmise asemel kasvata ürte aknalaual.Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
18. jaanuar 2019, 13:00

11 toiduainet, mida ei peaks külmikus säilitama

Kas tead, milliste toiduainete omadused säilivad paremini toasoojas? Loe lähemalt - võid üllatuda!

Kartulile külmiku jahe ja niiske keskkond ei sobi, kartuli maitseomadused muutuvad sellises keskkonnas viletsamaks. Samuti muutub kartulis leiduv tärklis külmaga kiiremini suhkruks. Säilita kartulit paberkotis (kindlasti mitte kilekotis, kus kartul ei saa hingata) sahvris või jahedamas kuivas keldris. Toatemperatuuri tingimustes säilib kartul umbes 3 nädalat.
Külmik kuivatab saia kiiresti. See osa saiast või leivast, mida arvad nelja päevaga mitte suutvat ära süüa, pane hoopis sügavkülma.
Sibul pane paberist või riidest kotikesse või hoopis võrku ning säilita toatemperatuuril. Kindlasti kartulitest eraldi, sest kartulid eritavad gaase, mis panevad sibulad roiskuma.
Ka küüslauk säilib toaõhus paremini kui niiskes külmas. Toatemperatuuril sahvrisse võid küüslaugu unustada koguni paariks kuuks, samas kui niiskes külmikus kipub küüslauk idanema või hallitama.
Tomatid kipuvad külmikus jahuseks muutuma, seepärast hoia neid toatemperatuuril ja nii, et need saavad õhku. Et hoida tomateid ülemäära kiiresti küpsemast, säilita neid paberkotis. Küpsena säilivad tomatid toatemperatuuril kolm päeva.
Kohvioad ja pulber ei talu külmikus tekkivat niiskust ja kondensvett. Et kohvi omadusi säilitada, tuleb kohv hoida pimedas, toatemperatuuril ja õhukindlas anumas.
Basiilik imeb endasse kõik külmkapis olevad lõhnad. Basiilikupotti saab säilitada nagu mistahes teist toataime ja hooldada seda kastes. Basiilikuvarred võid torgata lillevaasi. Kui basiilikut on tõesti vaja säilitada pikema perioodi vältel, nopi sellelt ükshaaval lehed ja säilita hoopis sügavkülmas. Sarnaselt võid käituda ka kõigi teiste ürtidega.
Küps või toores avokaado. Kui oled ostnud avokaadosid, mis tahavad veel küpseda, siis säilita neid köögilaual või sahvris, kuna külmkapi jahedus takistab neid pehmeks minemast.
Oliivõli omadused ei parane külmikus kuidagi. Oliivõli säilita pimedas ja toatemperatuuril.
Mesi on ise hea säilitaja, seetõttu pole vaja ka muretseda, et mesi võiks toatemperatuuril mingil põhjusel rikneda. Külmkapis kipub mesi tavalisest kiiremini suhkrustuma.
Tsitrusviljade omadused säilivad toatemperatuuril paremini kui külmikus. Neid tuleks aga säilitada üksteisest eraldi – kambakesi koos kipuvad need kiiremini küpsema ja riknema.