Sibullilled on üks võimalus oma kevadine aed varakult õitega täita – need on vähenõudlikud ja pärast talvist puhkust ühed esimesed õitsejad.Foto: Yoksel Zok / Unsplash
Kodu ja Aed
27. september 2022, 18:12

Lugu Kodukirja arhiivist

Pane aed kevadel õitsema! Põhjalik õpetus, kuidas sügisel sibullilli istutada

Sibullilled on üks võimalus oma kevadine aed varakult õitega täita – need on vähenõudlikud ja pärast talvist puhkust ühed esimesed õitsejad. Vaata lähemalt, mida ja kuidas istutada. 

Olenevalt liigist alustab enamik sügisel istutatavaid sibullilli õitsemist aprillis ning mais – juunis võib olla aias tõeline värviliste õite buum. Sibullillede sobivaim istutusaeg on sügisel – septembrist oktoobri keskpaigani. Alusta istutamist nii, et esimestena saaksid maha nartsissid, hüatsindid ja harilik püvilill.

Enda aias olen pikendanud sibullillede õitseaega näiliselt nii, et istutanud mõnd varakevadist liiki eri kohtadesse – sinna, kus lumi kõige esimesena sulab, ja sinna, kus lumi veidi kauem püsib. Nii ongi lõunapoolses peenras maja seina ääres krookus juba õitsenud, kui teises, veidi varjulisemas kohas alles esimesed lehed end lume alt välja sirutavad. Need kohad aias, kust lumi igal aastal kõige varem sulab, tuleks täita kõige varasemate sibullilledega, sest siis saame õisi aeda juba hästi vara. Kevadel on õieootus ju suur!

Mida istutada, kuidas valida?
Esmalt tuleb vaadata taimede kasvunõudeid, neid me muuta ei saa. Tohutu hulga võimaluste seast on vaja valida just need sibullilled, mis sobivad sinu aias valitsevate tingimustega. Siis tunnevad taimed end hästi ja vajavad vähe hoolt. Vaatama peaks valgus- ja niiskustingimusi ja kas muld on pigem happeline või aluseline. Teine tee on valida lilli endale meeldimise järgi, siis tuleb muuta aia tingimusi taimede vajadustele vastavaks – ja see on juba veidi keerulisem.

Kasvunõuded

Edasi lugemiseks: