Foto: Matton Estonia
Jõulud
7. detsember 2018, 15:54

7 vajalikku nõuannet potijõulupuu eest hoolitsemiseks

Kui sulle ei meeldi mõte maha saetud jõulupuust, siis saab koju tuua ka potis kasvava puu. Selle eest hästi hoolitsedes on võimalik kuuseke kevadel mulda istutada.

1. Toas on okaspuu jaoks reeglina liiga kuiv ja soe – kui vähegi võimalik, hoidke seda jahedas ja valges ruumis.
2. Talvel vajavad kohalikud taimed puhkeperioodi, mil neil mahlade liikumine lakkab ja kasv peatub. Temperatuur, mille juures taim on veel puhkeseisundis, on tegelikult kuni + 6 (10) kraadi. Soojemas ruumis hakkab ta kasvatama uusi kasve. Siiski: lühiajaliselt (nädal-poolteist) soojas ruumis oleva puuga ei tohiks veel midagi juhtuda.
3. Kastke rikkalikult, nii et mullapind oleks pidevalt ühtlaselt niiske. Okaste piserdamine veega aitab neil paremini küljes püsida. Piserdatud jõulupuud lõhnavad paremini! Kui jõulpuu on ehitud elektriküünaldega, siis enne piserdamist tuleks kindlasti valgus välja lülitada.
4. Kui puu on jõudnud toas kasvud välja ajada, siis teda õue külma kätte viia ei tohi. Sellise puu eest peab hoolitsema siis nagu toalille eest: kastma korralikult ja andma vajadusel
lisavalgust. Kasuks tuleb jahedam tuba.
5. Kui kasve pole tekkinud ja jõulupuu näib terve, siis võib selle pärast jõuluaega sula ilmaga õue viia (aeda või rõdule). Hästi sobib ka nullilähedaste plusskraadidega rohke valgusega
ruum – näiteks veranda, kinnine terrass või külmkasvuhoone, kus potipuud võib edasi kastes hoida kevadeni, kuni muld väljas tahenenud ja puu saab juba õigele kasvukohale istutada.
6. Õues, kui maapind sulanud, tuleks potikuusk koos potiga mulda kaevata, rõdul peab poti mähkima pakasekaitsekangasse. Kui väljas külma rohkem kui -25 kraadi, siis tuleks nii potiga maasse kaevatud kui ka niisama väljas asuva puu peale kohevat lund kühveldada.
7. Sulailmadega, kui potis on muld sulanud ja taim ise asub varju all (ei saa vihma ega lund), tuleb teda kasta.

Õue istutamiseks ei sobi külmaõrnad okaspuud. Vastupidavad potijõulupuud, mis sobivate kasvutingimuste puhul aias kasvama võiksid jääda, on alt hõbedaste okastega Fraseri nulg (Abies fraseri), harilik kuusk (Picea abies), hallikasroheliste okastega serbia kuusk (Picea omorika), torkav ehk hõbekuusk (Picea pungens) ja kanada kuuse (Picea glauca) sort ‘Conica’ (viimast ohustab küll kevadine päikesepõletus). Kadakatest talub hästi meie talve koonilise kuju ja teravate hallikasroheliste okastega hiina kadakas (Juniperus chinensis) ‘Stricta’, aga paraku haigestub see väga sageli seenhaigustesse ja muutub siis koledaks.

Allikas Kodukiri