Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
13. detsember 2019, 12:24

Araukaaria – teistmoodi jõulupuu (1)

Kes iga-aastase kuusetralliga liituda ei taha ning kel elamine piisavalt ruumikas, võiks endale koju tuua kõrge araukaaria (Araucaria heterophylla). Nagu nimigi ütleb, on tegemist ajapikku kõrgeks kasvava taimega. Ostmishetkel on ta tihti süütu moega, täitsa parajas toakuuse-pikkuses ning tänu püramiidjale kasvukujule meenutab justkui kiiksuga kuuske. Oksad paiknevad sirgelt selgete männastena ning säravalt soojades rohelistes toonides okkad on mõnusalt pehmed.

Araukaaria on kasvutingimuste suhtes üpris nõudlik. Talle sobib hästi valgustatud, õhurikas ja pigem jahedapoolne,  u 17-kraadine  kasvukoht – siis ei veni oksavahed välja ja kasvukuju jääb kenasti kompaktseks. Araukaariale meeldib, kui teda aeg-ajalt piserdada, sest liiga soojas ja kuivas kohas võivad okkad pudenema hakata. Ajal, kui päike on aktiivne, ei tohiks araukaaria jääda otsese päikesevalguse kätte, vajadusel tuleb teda siis varjutada. Talvisel puhkeajal peaks ruumis, kus araukaaria kasvab, olema madalam temperatuur, 5–10°C.

Araukaariat tuleks kasta toasooja veega, suvel rohkem ja talvisel puhkeperioodil jahedas ruumis vähem. Aga kuna ta juurekava on pigem nõrk, ei tohi juurepalli kastmiskordade vahel ära kuivada lasta ning vältida tuleks ka ülekastmist. Väetamisega tuleb olla väga tagasihoidlik.

Araukaariaid istutatakse ümber kevadel, kuid mitte sagedamini kui 2–3 aasta tagant. Istutusmullaks sobib happeline ja huumusrikas okaspuumuld. Kindlasti peab jälgima, et juurekael jääks samale sügavusele, nagu tal enne kasvades oli. Vale istutussügavuse korral võib taim hukkuda.
NB! Tundliku nahaga inimesed peavad araukaariat käsitsedes endale midagi kätte või selga panema, sest taime lehed  võivad kokkupuutes nahaga kutsuda esile tugeva allergilise reaktsiooni.