Foto: Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
11. august 2021, 05:53

Artikkel Kodukirja arhiivist

ILMA ÜHEGI TORKETA: just nii tuleb kaktus uude potti istutada

Aeglaselt kasvav kaktus saab enamasti mitu aastat järjest oma potis kasvada. Aga kui talle satikad kallale tulevad, peab taimesõber torkiva töö ette võtma. Kuidas kaktuste ümberistutamisega paremini hakkama saada, seda õpetab aednik Arnold Hannust.

Ohtlikult okkalise väljanägemisega kaktused ei torka, kui neid vastukarva silitada –  kätt tuleb liigutada alt ülespoole. Kui teravate asteldega kaktused saab potist välja lihtsalt kilekoti abil, siis salajaste pisikeste okkapatjadega sukulente, näiteks ämmakeelt (Opuntia) tuleb rohkem karta.

Kuigi ämmakeele astlaid pole näha, ei tasu talle paljakäsi läheneda – pisikesed astlad jäävad käe sisse sügelema ja mädanema veel kauaks. Sel juhul võta abiks paksemast papist või nelja-viiekordselt kokkuvolditud paberist ribad, mis tuleb vööna kaktusele ümber panna.

Eemalda vana mul täielikult

Poest kaasa toodud muld tuleb juurte küljest täielikult eemaldada. Selleks tööks sobivad hästi margikogujate pintsetid, kuid ka kolmeharuline kahvel ajab asja ära. Muld tuleb lahti, kui juuri kammida. Ettevaatlik tuleb olla varre lähedal, sest lihakas vars võib torkehaavast mädanema minna.

Samas ei tasu karta, et taim kammimisel juurteta jääb – juured, mis on loodud alles jääma, ära ei kuku, lahti tulevad vaid surnud juured. Kaktused on heitjuursed taimed.

Kui kaktus on päris paljas, on õige aeg talle kõikvõimalike sitikate vastu mürki pritsida. Selleks sobib väga hästi süsteemne mürk. Mürki tuleb lasta üksnes juurtele, kust see taimesse imbub. Juured olgu kuivad ja jäägu kuivaks ka pärast istutamist – nii mõjub mürk kõige paremini.

Õige muld ja istutussügavus

Esmalt tuleb poti põhja panna potikild ja seejärel täita kolmandik potist raudkivikillustikuga – nii tekib õhuline drenaaž. Kergkruus drenaažiks ei sobi, sest imab palju vett ja kaktus võib janusse jääda. Looduslik kivi niimoodi vett ei varasta.

Kaktuste istutusmullale võiks lisada kiviklibu või jämedamat kruusa vahekorras 1:1.

Parim abivahend kaktuste ümberistutamisel on lusikas. Esmalt lusikasabaga auk mullapinda, siis taim sisse ja kõrvalt lusikaga mulda juurte alla. Lusikasabaga on hea mulda kaktuse juurte vahele sonkida, et taim kindlamalt paigale jääks.

Oluline on ka õige istutussügavus – koht, kus juured algavad, peaks jääma potiäärega ühetasa. Rohelist vart mullasse panna ei tohi.

Kui taim paigas, algab maastikukujundus. Potis võiks taime kõrvale panna näiteks  suurema kivi. Ka kogu mullapind kaktusepotis on tark kivikestega katta. Kivid kinnitavad kaktuse paika ja tänu neile püsib muld paremini parasniiske. Kuidas sellist multši kasutades aru saada, kas taime on vaja kasta? Kui muld on märg, on kivid tumedamad ja rõsked, kui kivid on heledad, on muld kuiv.

Kaktuse äratamine

Ümberistutamise viimane töö on kaktuste uduvihmutamine. Selleks on parim vihmavesi – kindlasti soe vihmavesi. Esimese paari nädala jooksul võiks ümberistutatud kaktusi vihmutada korra või kaks päevas – esialgu sellest meeleheast neile piisab. Taim saab aru, et kasvuperiood on alanud ja kasvatab endale narmasjuured. Siis võib kaktusi juba rohkem kasta, kuid ikka sooja, 34-kraadise veega.

Kui kaktus ei paista kuidagi ärkavat, tuleb ta koos potiga sooja vette asetada ja oodata, kuni mulisemine lakkab. Siis on õhk potist välja tulnud ja taim peaks kasvama hakkama.