Foto: Foto: tootja
Kodu ja Aed
3. veebruar 2018, 11:57

6 nippi toataimede mulla vahetamiseks

Kui mõtled mulla vahetamise korralikult läbi, on pool tööd juba tehtud. Siin on mõned nipid, mis tasub meelde jätta. 

Nõuanded enne mulla vahetamist:

• Tarvikute nimekirja koostades vaadake üle taimede juurestik.
• Kontrollige, kas teil on mulla vahetamisega kaasnevaks ümberistutamiseks kodus piisavalt sobiva suuruse ja väljanägemisega potte.
• Toataimede väljanägemist aitavad värskendada uued kevadvärvides ümbrispotid.
• Ümbrispoti sisse on vaja sobivat istutuspotti, mille põhjas on auk.
• Kastmine on lihtsam, kui liigse vee saab ära valada. Liiga märjas ja hapnikuvaeses keskkonnas ei tunne juurestik end hästi ja taim võib hukkuda.
• Õhurikkas keskkonnas ja heas mullas kasvab juurestik hästi ja transpordib toitaineid uute lehtede kasvatamiseks.

Nipid mulla vahetamiseks:

1. Katke lauapind ajalehtedega või viige taimed mulla vahetamiseks ja pesemiseks vannituppa.
2. Lõigake ära vähese valguse ja kuivuse tõttu pruuniks tõmbunud lehed. Suuremale osale taimedest tuleb kasuks ka kujundav lõikus.
3. Võtke sobiva suurusega, taime eelmisest potist umbes 5 cm suurema läbimõõduga pott. Pange põhja piisavalt paks potikruusa kiht. Drenaažikihi peale pange mulda.
4. Võtke taim eelmisest potist välja ja mudige kokkukeerdunud juurepall ettevaatlikult lahti. Vajadusel võib kehva välimusega juuri ettevaatlikult ära lõigata.
5. Pange juured ühtlaselt potti mullakihi peale ja lisage seejärel mulda. Tihendamiseks vajutage kergelt mullale. Jätke mullapind paar sentimeetrit poti servast allapoole, et oleks mugav kasta või panna mulla peale dekoratiivsetest kividest potikatet. Altkastetavate, veeanumaga varustatud pottide puhul ei ole vaja kastmisvaru jätta.
6. Kastke uut mulda ja soovi korral viimistlege mullapind dekoratiivkividest kattega. Hooldusväetamisega võite alustada umbes kuu aja pärast.

Allikas: www.k-rauta.ee