Foto: Matton Estonia
Nipid
30. märts 2016, 15:10

Aknad puhtaks kerge vaevaga!

Aknapesu on suisa kevadise suurpuhastuse vasteks kujunenud. Kui päike paistab, on ikka õudne vaadata küll, kui aknad läbi ei paista enam..


Kuna viimistlusmaterjalid ning ka aknad on muutunud järjest kvaliteetsemaks ning hinnalisemaks, tuleb nende eest ka õieti hoolt kanda. Üks lahendus on tellida aknapesu professionaalidelt ehk puhastusfirmalt, kes garanteerib kiire ja korraliku töö. Firma puhastab lisaks klaasidele ka aknatihedid, -lengid ning ribikardinad ja hoolitseb selle eest, et lähedal olevad muud pinnad ei saaks veest või pesuainest rikutud.


Kui aga ikka ise pesete, siis mõni nõuanne allpool.


*Peske aknaid alati vaikse ilmaga ja kui päike aknale ei paista. Tuulise ilmaga kuivab klaas


liiga kiiresti, nii võivad veetilkadest plekid jääda. Päikese mõjul tekib aga klaasi pinnale vikerkaarevärviline vina ja klaas jääb tuhmiks.


*Enne aknaklaaside pesu puhastage ka raamid ja aknalaud!


*Kui aknaklaasil on mingeid plekke, võtke need kõigepealt ära. Lubja- või kriidivärv tuleb maha äädikaga, õlivärvi ja kiti saab kätte ettevaatlikult zhileti või metallrahaga hõõrudes. Kärbsemustale mõjub hästi piiritus või nuuskpiiritus. Nuuskpiirituse või tärpentiiniga tuleks üle pühkida kõik kohad, kust mingi plekk on eemaldatud.



Aken puhtaks naturaalsete vahenditega

*Ajalehega akna nühkimine on pisut arhailine tegevus. Aga kes tahab hästi ökoloogiline olla, võib aknaid tõepoolest pesta puhta jaheda veega (NB! Külmaga lisage pesuveele soola, nii ei lähe vesi jäässe!), siis lapiga kuivatada ja lõpuks ajalehega läikima lüüa. Aega võtab, aga asja saab – seda siiski juhul, kui teie aknda väga mustad ei ole.


*Seepi, pesupulbrit ja pesusoodat aknapesul kasutada ei maksa, need teevad klaasi tuhmiks.


*Rohkem määrdunud klaaside pesemiseks tuleb soojale veele lisada tärpentiini või nuuskpiiritust.


*Kõige lõpuks peske klaasid üle vähese äädika- või sinepiveega, see annab klaasile sära ja selguse.


*Kuivatada tuleks  klaase puhta linase lapiga – puuvillane ei kuivata nii hästi ja jätab klaasile ebemeid.  


*Klaaside läikimahõõrumiseks võib kasutada ka seemisnahka.


*Talvel külmaga lisa pesuveele soola, see takistab vee jäätumist.


*Ökopoodides (Biomarket, Ökosahver jt) on olemas ka biolagunevaid klaasipuhastusvahendeid, mis ei sisalda keemilisi võimendeid ega värvaineid.



Tänapäevased vahendid

*Tänapäevane aknapesukomplekt: veeämber  (oluline on ämbri kuju, mis vastaks aknapesijale ja ja kuivatuskummile), aknapesija ehk hõõrits, millel on pehme ja kare pool, viimane on oluline aknale kivistunud jääkide puhastamiseks, kuivatuskumm, mikrokiust klaasilina piiskade kuivatamiseks ja koristusrätik kuivatuskummi kuivatamiseks. On olemas sellisedki aknapesijaid, mille otsikut saab pöörata.


*Aknamoppe tehakse tänapäeval ka mikrokiust kangast, see on eemaldatav ja kannatab 60-kraadist pesu.


*Müügil on ka aknamopp ja pesuaine ühes kestas: aknamopi peas on mahuti, kuhu saab panna 200 ml pesuainet. Väidetavalt saab sellega pesta isegi kuni 10 akent.


*Aknapesuainet kasutades tuleks täpselt jälgida, et lahus oleks vastav tootja juhendile. Vastasel juhul jääb klaasile aknapesuaine jääk, mis muudab akna rasvaseks ning inetuks. Õige lahus tehakse valmis veeämbrisse.


*Aknapesija kastetakse veeämbrisse, aken kaetakse terves ulatuses valmis pesulahusega.


*Kuivatuskummi kasutades tuleks lähtuda sellest, et see liiguks sujuvalt mööda akent ühest nurgast teise, kummi kordagi klaasi pinnalt tõstmata. Soovitav oleks teha nn. „kaheksaid” . Mitte mingil juhul ei tohiks kummi ülevalt alla tõmmata – siis jäävad klaasile triibud. Kui peale kummi kasutamist siiski klaasile mõni jälg jääb, tuleks see eemaldada mikrokiust klaasilina või kuiva majapidamispaberiga.


*Puhastage ka akna tihendid ning sulgemiskohad. Näiteks kui tihendid jäävad mustaks, (sinna jääb liivaterasid või muid mustusejääke), ei pea aken sooja.


*Aknaid pestes jälgige alati, et kahjustada ei saaks muud pinnad (näiteks parkett). Mahatilkunud vesi tuleb ruttu ära kuivatada, parem veel, kui olete õrnad pinnad enne töö algust kinni katnud.



Allikad: Krausberg Hooldusteenindus,  OÜ Cleanmell, Koduperenaise käsiraamat ( 1960), Cleanserv, www.nokitse.ee