Punapeedis leidub betaniini, folaate, kiudaineid, mangaani, kaaliumi, vaske, magneesiumi. Foto: Aldo Luud
Nipid
19. mai 2016, 16:36

Moes on toidud, mis aitavad tervist hoida (1)

„Kookosäädikas, marineeritud artišokk, röstitud maasikas ja suitsutatud avokaado,” loetles Tallinna tehnikaülikooli emeriitprofessor Raivo Vokk neli tuntuimat moetoitu, rääkides HKScan Estonia korraldatud pressiüritusel tänavustest toidutrendidest. Üldises plaanis on võetud suund sellele, et toit, mida me sööme, peaks tegema meid terveks.

Uutest toiduvalmistamismeetoditest tõi Vokk esile supistamise, mida vanasti tunti püreestamisena. „Väga hea variant, sest siis ei ole näha, mis segu sees on. Nii saab näiteks taimetoitlasele sokutada liha supi sisse, taimetoitlane sööb ega teagi,” nentis ta. Ka terade idandamine ehk seemnetele lisaväärtuse andmine on au sees. Samuti valmistatakse järjest rohkem tooteid vähema suhkruga. Traditsioonilise suhkru asemel kasutatakse Paraguay suhkrulehte, vahtrasiirupit, datlisuhkrut, agaavisiirupit jm magustajaid. Kuna tänavune aasta on kuulutatud kaunviljade aastaks, on kaunviljadele avatud roheline tee nii toidu kui ka põllukultuurina. Samuti on trendikas jääkideta toidu tootmine ja kasutamine.

Probiootikumidega depressiooni vastu

„Probiootiline rünnak seostub mitte ainult soolte tervise, vaid ka aju hea töövõimega, see on kindel depressioonivastane vahend!“ kinnitas Vokk. Probiootikumide ja depressiooni seostest on teadlase sõnul ilmunud mitu teadusartiklit.

Piimarasva ei peeta enam nii kahjulikuks kui varem, seetõttu muutub poepiim järjest rasvasemaks ja täispiima joomine populaarsemaks – viie aastaga on täispiima tarbimine kasvanud ligi 5% . “Ärge kartke piimarasvu,” julgustas toitumisteadlane. Uuringud näitavad, et piimarasvad on kasulikud. Trend on tänavu seegi, et kolesterooliga on Voki sõnul saavutatud „rahustavad suhted”.

Piim – uus spordijook?

Piimast võib saada lausa uus spordijook, rääkis toitumisteadlane. „Piim on

sportlastele kasulik rekreatsioonitsüklis, pärast vastupidavustreeningut, parandades lihasvalgu biosünteesi. Piima tarvitamine vähemalt 12 nädala jooksul pärast aktiivset treeningut parandas lihaste seisukorda. Piim oli uuringute põhjal rehüdratatsioonijoogina spordijoogist isegi pisut parem,” vahendas Vokk piimaga seotud viimaseid teadusuuringuid.

„Punapeet on au sisse tõusnud, sealhulgas sportlaste eritoidud, mis sisaldavad peedimahla” tõi Vokk veel esile. Punapeedis leidub betaniini, folaate, kiudaineid, mangaani, kaaliumi, vaske, magneesiumi. Ja veel üks nn supertoit, mille poole sportijad võiksid vaadata, on mustikas. Just metsamustikas, mitte kultuurmustikas, märkis Vokk.