Foto: Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
25. mai 2016, 12:13

Allikas: Kodukirja “Mururaamat”

Täiusliku muru nipid!

Naabriaias tundub ikka taevas sinisem ja muru rohelisem. Et muru püsiks tihe ja kaunis, tuleb tema eest järjekindlalt hoolt kanda.

Siin mõned väärt nipid: 

Kevad

*Kui maapind on tahenenud, rehitse muru üle, et eemaldada kulu ja sammal. Kerge kraapimine õhustab juurestikku ja soodustab võrsumist, muutes muru tihedamaks. 

*Vajadusel rulli muru üle, pärast on parem niita.

*Murus olevad tühikud ja ebatasased kohad kobesta, kata kompostmullaga, kasta põhjalikult läbi, külva uus seeme ja rulli lõpuks üle.

*Kui muru väetad, tee seda enne vihma, sest vihmavesi lahustab väetise ning taimed saavad seda kohe kasutama hakata. Kuiva ilmaga väetades kasta muru korralikult üle. Ära puista väetist märjale murule, sest see kleepub liblede külge ning kõrvetab neid. 

Suvi

*Liiga madalalt niites väheneb rohuliblede fotosünteesivõime ning rohukamar hakkab kolletuma. Põua ajal kaitseb kõrgem taimik juuri kuumuse eest ega lase murul ära kõrbeda. 

*Kasta õhtul, siis aurab vähem vett õhku ja taimed kasutavad seda paremini ära. Kontrolli labidaga kas kastmisvesi jõudis juurteni. Kuivaperioodil kasta muru üle kohe pärast niitmist. 

 Sügis

*Külva hõredatele kohtadele seemet, sest sajusel ajal tärkab muru soojas mullas kiiresti. 

*Septembris niid tavapärasest 1-2 sentimeetrit kõrgemalt, et taimed saaksid talve üleelamiseks juurtesse rohkem varuaineid talletada. 

*Enne püsivaid külmasid ja lumekatet tasanda mutimullahunnikuid, riisu kokku lehed ja oksad.

*Puhasta ja õlita niiduk, pane tolmukaitseks peale kate ja jäta niiduk kevadet ootama.