Tüütu putuka peletamiseks on olemas lihtsad nipidFoto: Foto: Olaf Leillinger, Wikipedia
Nipid
23. jaanuar 2019, 13:04

Nii saad koidest lahti ilma mürki kasutamata

Poes on küll müügil koitõrjevahendeid, kuid aina vähem inimesi soovib kasutada kodus kemikaale. Eriti kehtib see nende tekstiilide puhul, mida on keeruline pesta, näiteks villased vaibad ja rahvariided.

Kas pole mitte muserdav, kui avastad, et lemmikkampsunis või vanaema kootud kallis rahvariideseelikus on koi näritud auk!
Just seetõttu tasubki villaseid rõivaid panipaika pannes veenduda, et need oleksid pakitud õhukindlalt. Kui aga kahtlustad, et koi on sisse kolinud, tuleb appi võtta tõrjemeetmed.

Temperatuurišokk. Tõhus tõrjemeetod riidekoi vastu on temperatuurivahetus: riidekoi ei talu liigset külma ega kuuma. Nii võid villase tekstiili pista näiteks sügavkülma. Samuti piisab koi hävitamiseks mõnest tunnist 40 soojakraadi juures. Pane näiteks koikahtlusega tekstiilid saunaskäimise ajaks leiliruumi.

Lõhnastamine. Nagu paljud putukad, ei talu ka riidekoi erinevate tugevalõhnaliste taimede aroomi. Seetõttu tasub panipaika või riidekappi lõhnastada sageli lavendli, rosmariini, nelgiterade, piparmündi, sidruni või pelargooniga.