Foto: MEELIS TOMSON
Kodu ja Aed
4. juuni 2016, 06:00

Tigu saab püüda nagu janus meest (1)

Aias on tigude ja nälkjate meelistaimedeks hostad, mädarõigas, saialilled, tsinniad, peiulilled, kobarpead, põlduba ja salatid. Kõige lihtsam on tigude arvukust piirata neid kokku kogudes.

Meelsasti kogunevad limukad maiustama banaani-, meloni-, kõrvitsa- ja arbuusikoortega, hõrgutiseks võib välja panna ka värske kurgi, õuna- ja kartulikoort ja poolikuid viinamarju. Kuuma ilmaga meeldib neil peituda kivide ja vundamendi servade, lauajuppide või tühjade lillepottide alla, mis pakuvad kuival ajal mõnusat jahedust ja niiskust. Muru niites kasutage kogurit või riisuge see hiljem kokku, sest maha jääv niide annab limukatele mõnusat niiskust ja varju. Kuival ajal võib paar tundi enne niitmist muru kasta, et meelitada nuhtlused liikvele.

Tigusid saab püüda ka nii, kui kasutada ära nende õllelembust, kuid sama hästi sobivad piim ja pärmivesi. Asetage nõud peibutusjoogiga varjulisemasse kohta, kuhu teod kogunevad.

Naabrusest tulevate tigude vältimiseks hoidke aia äärealad korralikult niidetuna ning umbrohuvabad. Tõkkeks võib kasutada ka kõrgemaid metall- või plastribasid.

Tigude ja nälkjate liikumist takistab kõik, mis on kuiv ning terav: liiv, graniitkillustik, paekivi- ja tellisepuru, kuiv kohvipaks, purustatud munakoored ja teokarbid, tuhk, lubi jne. Nad ei salli, kui peenrale on laotatud multšiks kuiva koi- ja soolikarohtu, sidrunmelissi, münte, orasheina, tammelehti, kuuse- ja männiokkaid. Võimalusel hoiavad nad eemale ka iiristest, kurekelladest, kurerehadest, gladioolidest, hortensiatest, müntidest, punemest, nõmm-liivateest, koirohust, raudrohust, sibulast, porrulaugust ja küüslaugust.

Müügil olevad teomürgid sisaldavad tavaliselt metaldehüüdi, mis võib olla ohtlik ka lemmikloomadele. Mürk hakkab toimima temperatuuril üle
+7 °C. Kõige tõhusama hävitustöö teeb see suvisel kuival ajal, kui sooja on +20 °C ringis. Mürk tekitab tigudel ja nälkjatel ärrituse, mis sunnib neid rohkesti lima eritama, suurendades veevajadust.

Teod ja nälkjad munevad niiskesse, nätskesse ja silumata pinnasesse ning umbrohtunud aladele. Sügisel ja kevadel kaevake aed korralikult läbi – sedasi saavad hukka paljud talvituma pugenud teod ja nende munad. Aia kastmisel võiks eelistada hommikut, sest hilisõhtune kastmine meelitab peenrale teod ja soodustab taimedel ka seenhaiguste teket.