Foto: PantherMedia / Scanpix
Kodu ja Aed
5. juuni 2016, 06:00

Kuidas sõdida tülikate ja valusasti hammustavate SIPELGATEGA? (4)

Sipelgatest jagusaamiseks proovige niisutada riivleiba booraksi või boorhappe 10%-lise lahusega ja asetage see sipelgate teele. Ka võib vees lahustada pärmi, lisada veidi keedist või peenikest suhkrut ning panna see sipelgate kogunemiskohta. Niiviisi tormavad nad peibutussööda peale ja hukkuvad.

Kui sipelgad püüavad akna- ja uksepragude kaudu õuest sisse trügida, tuleb kõik avaused kinni toppida ning kaneeli- või lavendliõliga üle tõmmata. Neid lõhnu putukad ei talu.

Sipelgaid peletab ka köögikappi pandud küüslauguküüs, kaneel või sidruniviil.

Veel üks võimalus sipelgate püüdmiseks on immutada pesukäsna suhkrusiirupiga ja panna see nende liikumisrajale. Putukad kogunevad käsnale ning sellega saab nad vette uputada.

Kui keeta linasest riidest kotti 20 minutit soolvees, siis hiljem ei tule kahjurid selles hoitavate toiduainete sisse.

Vaaraosipelgaid tõrjub hõrgutis, mis koosneb 3 g booraksist, 30 g glütseriinist, 30 g peenestatud vorstist, 2 g tärklisest ja 35 ml veest. Glütseriin aitab vältida segu hallitamist ning kiiret kuivamist. Söötmeid vahetage mitte harvem kui kord nädalas ning vähemalt kaks kuud järjest. Sipelgate juurdepääs toidule ja jäätmetele peab samal ajal olema suletud. Kui seejärel sipelgaid kuue kuu jooksul näha ei ole, on nad hävitatud.

Kui kardate, et aias või metsas ronivad sipelgad mööda saapasäärt üles, määrige jalanõusid enne väljaminekut äädikaga.