Foto: LAURA OKS
Kodu ja Aed
8. juuni 2016, 10:41

Kuidas hooldada noort muru?

Värskelt külvatud muru tuleb kasta veidi teistmoodi kui juba olemasolevat muruvaipa. Muru rajamiseks kasutatavate heintaimede seemned idanevad suhteliselt kaua ja liigiti erinevalt. Külv tärkab tavaliselt mitmes järgus. Kõige kiiremini idaneb karjamaa raihein, mille tõusmed ilmuvad mullast välja keskmiselt 7–10 päeva jooksul. Punase aruheina idanemine võtab aega umbes 14, aasnurmikal 20–30 päeva.

Selleks, et muru ühtlaselt tärkaks, peab muld kõigi 30 päeva jooksul olema vähemalt külvisügavuselt püsivalt niiske. Vihmasel ajal pole muret, aga kui on kuiv, peab aiaomanik hoolsalt kastma. Mulla niiskust on lihtne hinnata: kui torkate näpu mulda, peab niiskus olema tunda. Nõrgalt arenenud juurekava tõttu ei saa noored taimed vett kuigi sügavalt kätte. Seetõttu tuleb noort muru kasta mitu korda nädalas, andes iga kord maapinnale 10 mm vett ehk 10 l / m². Pärast kastmist peab muld olema 5–6 cm sügavuselt niiske.

Muruseemne idanemine sõltub ka soojusest. Seeme idaneb kõige kiiremini siis, kui mullas on sooja 15 °C ja rohkem, jahedamas mullas idanemise aeg pikeneb. 8 °C juures idaneb seeme ligi kaks korda aeglasemalt kui 15 °C juures.

Murukülve kastetakse sageli kas liialt vähe või ebaühtlaselt. Esimesel juhul seeme ei märgu piisavalt ega hakka idanema. Teisel juhul tärkab muru ebaühtlaselt, külvatud pind on täis rohelisi „saarekesi”, mida ümbritseb must maa mõne harva tõusmega.

Kuival perioodil muru rajades peate kogu külvipinda kastma. Kuivas mullas ei juhtu seemnetega midagi ja sajuperioodi saabudes hakkavad need idanema. On olnud juhuseid, kus maikuus külvatud seeme on idanenud alles augustis, kui saabus suve esimene tõsisem vihmaperiood. Kuid sellised külvid võivad ka enne muru tärkamist umbrohtuda. Tärganud umbrohtu saab hävitada herbitsiidiga pritsides või vikatiga niites.

Tärkamata külve võib kahjustada ka tugev tuul, mis kannab kergema mulla korral muruseemne minema. Mingil määral aitab see, kui muld külvi järel rulliga parajalt tihendada.

Kulude vähendamiseks ja parema tulemuse saamiseks katsuge muru külvata vahetult enne vihmaperioodi algust. Külv tehke siis, kui on ette näha pikemaid sadusid.

Artikli aitas teieni tuua: