Foto: ALDO LUUD
Kodu ja Aed
12. juuni 2016, 10:46

LOE JA KASUTA! Soovitusi mahedaks taimekaitseks

Enamik haigusi ja kahjureid talvitub taimedel või nende läheduses mullas. Seega on üks kõige tõhusam taimekaitsevahend korralik aiatööriist, millega saab taimede vahel mulda harida, takistades nii haiguste muutumist epideemiaks.

Kui kahjureid on veel vähe, üritage neid ära korjata, lömastada või veesurvega maha pesta. Ärge laske nende arvukust kontrolli alt välja. Tutvustage lehetäidele nende suurimaid vaenlasi lepatriinusid ja jooksiklasi. Mida rohkem elab aias erinevaid putukaid, seda paremini on tasakaal paigas ja ükski putukas ei muutu ohtlikuks kahjuriks.

Sobivad tõrjevahendid:

Jahukaste ja lehetäide tõrjel usaldage vana head rohelist seepi. Enne seebilahusega pritsimist proovige seda paar päeva varem lehe peal, kuna vahend võib tekitada põletust.

Haigestunud taime kastmisvette pange teepuuõli (10 tilka 0,5 l vee kohta).

Purustage 400 g värskeid tomatilehti, valage peale 1 liiter vett ja laske 3–4 tundi seista. Seejärel keetke nõrgal tulel 30 minutit ja kurnake. Pritsimiseks lahjendage veega (1 : 3).

Võtke 500 g noori kõrvenõgeseid, valage peale 5 l vett. Laske 12–24 tundi seista ja pritsige taimi leotisega.

Eriti tõhusa vahendi saate, kui valate värskelt purustatud kõrvenõgeste peale sooja vee (1 : 1) ja katate anuma. Leotis on 10–14 päeva pärast kasutusvalmis. Sobib kahjurite ja haiguste tõrjeks (lahjendage 1 : 5), aga ka väetamiseks (1 : 10).

Kohe kasutusvalmis tõrjevahendi saate, kui purustate 250 g kõrvenõgest ja 250 g põldosja ning keedate segu tasasel tulel kaane all 20 minutit. Kurnake ja lisage vett, kuni saate 10 l segu.

Võtke 1 tl purustatud küüslauku 1 liitri vee kohta, leotage kinnises klaasnõus 1 ööpäev, kurnake ja lahjendage veega (1 : 5). Toime tõhustamiseks võite lisada 2 tl purustatud punast pipart või veidi kaaliumpermanganaati (helelilla lahus). Küüslauguleotis aitab maasika-õielõikaja, kedriklesta, lehekirpude, hahkhallituse ja kartuli lehemädaniku vastu.

Rabarbris sisalduv oblikhape on tõhus tõrjevahend. Purustage 450 g varsi ja lehti, lisage 1 liiter vett ja keetke tasasel tulel pool tundi. Pritsimiseks ärge lahjendage.

Pange umbrohujäätmed ja lehed päikesepaistelisse kohta veega täidetud anumasse, katke kilega ning jätke paariks nädalaks käärima. Saadud lahus sobib nii väetiseks kui ka kahjurite tõrjevahendiks.

Artikli aitas teieni tuua: