Tee enne uue koduabilise hankimist põhjalik eeltöö. Foto: Nik Macmillan, Unsplash
Kodu ja Aed
24. aprill 2019, 05:36

KODU | Vali oma perele parim pesumasin

Pesumasin on investeering aastateks. Enne uue koduabilise hankimist tasuks ära teha põhjalik eeltöö ning valida vajadustele ja võimalustele sobiv masin. Nii pääsed ka hiljem ootamatutest vee-, elektri- või remondikuludest.

Mõtle läbi: 

Kui suur on sinu pere? Väikesed pesumasinad mahutavad reeglina 2,5-4 kilo, suuremad kuni 9 kg, pesu. Kui peres on palju lapsi, tasuks kindlasti mõelda suurema masina peale.

Kuhu masin paigutatakse? Mõõda ära koht, kuhu oled mõelnud pesumasina paigutada. Joonista soovitava pesumasina mõõtmed kriidiga põrandale ning testi, kas see mahub ruumi nii, et ei hakka liikumist segama.

Eestlaetav või pealtlaetav? Kitsasse ruumi sobib sageli pealtlaetav pesumasin – selle ust on lihtsam avada ning seeläbi ka pesu masinasse paigutada. Kui masina kohale on mõeldud aga tööpind või hoopis kuivati, sobib paremini loomulikult eestlaetav masin. Töökindluse mõttes masinatel vahet ei ole.

Säästlik pesu. Paljudel masinatel on olemas erinevad säästurežiimid, mis võimaldavad viitstardiga pesu pesemist odavama elektrihinnaga ajal või külma veega pesu pesemist. Samuti on mitmetel pesumasinatel programmid väiksema koguse pesu pesemiseks ja kiirprogramm kergelt määrdunud riiete jaoks. Pesumasinate tehnilises spetsifikatsioonis on alati ka märgitud, kui palju energiat ja vett kulutab seade aastas (teatud arvu pesutsüklite kohta teatud pesuprogrammi puhul). Osad pesumasinad kulutavad rohkem elektrit ja vett kui teised, erinevad energiaklassid on tähistatud märgistusega G kuni A+++. Näiteks hea tõhususega pesumasin (A) võib kulutada kuni 2 korda rohkem voolu kui väga hea tõhususega pesumasin (A+++)

Põnevad pesuprogrammid. Uuri erinevate masinate pesuprogramme ning mõtle, milliseid kindlasti vajad ja milleta saad hakkama. Paljudel allergikutel on vaja lisaloputuseprogramme. Uuematel masinatel on olemas automaatsed pesuaine doseerimisprogrammid, auruga värskendamise ja silumise programmid, pesutrumlivalgustus, plekieemaldusprogramm, pesuvahendisahtli puhastusprogramm. Mõne masina puhul on võimalik pesumasin koguni poole pesuprogrammi pealt avada, et lisada äsja leitud ja paarilist otsiv sokk. 

Kuivatamisvõimalused. Kas kuivatad pesu õues või kitsas vannitoas? Paljudele peredele kulub marjaks ära kuivati või kuivatusfunktsiooniga pesumasin, mille võimsus on vähemalt 1000 pööret minutis.

Hind. Pesumasinate hinnad jäävad kauplustes 300 ning 2000 euro vahele. Mida parem energiaklass ning põnevamad pesuprogrammid, seda kallim masin. Arvuta, kas viitstardiga pesumasinast, mis öösel sinu eest end käivitab, on ka reaalselt rahalist kasu? Auruga pesu silumise asemel on targem ehk pesu värske õhu ja tuule kätte kuivama riputada? Samas – keskkonnasäästlikkuse ning töökindluse mõttes tasuks vältida kõige odavamaid mudeleid.

Hooldus.Tasuks uurida kodumasinate remontijatelt, millised masinad on töökindlamad, mis on erinevate firmade ja mudelite põhiprobleemid, kui kallid on varuosad ning kui lihtne või keeruline on konkreetseid mudeleid parandada. Kindlasti tasub ostes alati täpsustada ka garantiitingimusi.