Praegu korjatud ravimtaimedest saad abi terve pika ja külma talve. Foto: Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
7. juuni 2019, 06:49

12 soovitust ravimtaimede kogumiseks ja kuivatamiseks

Ravitaimede korjamise ja kuivatamisega saab tasapisi juba algust teha. Alljärgnevaid näpunäiteid silmas pidades saad väärtuslikku täiendust kodusesse apteeki.

1) Taimi korjates väldi saastatud piirkondi nagu teeservad, raudtee ja tööstusalad.

2) Korja taimi alati kuiva ilmaga. Märjad taimed ei pruugi piisavalt kiiresti kuivada.

3) Et taimede raviomadused säiliksid, tuleb neid kuivatada kiiresti, 2-3 päevaga.

4) Parim koht ravimtaimede kuivatamiseks on 30-40 °C juures hästi ventileeritud ruumis. Selleks tarbeks sobivad näiteks saun, pliidi- või ahjupealne, aga ka kuiv ja soe pööning.

5) Suurem osa taimedest ei sobi kimbus kuivatamiseks. Kõige kindlam on laotada taimed hõredalt pinna peale pikali.

6) Võid taimi kuivatada paberil, kuid veelgi parem oleks kuivatusraam, kust õhk pääseb liikuma läbi. Raam võiks olla just nii suur, et mahub mugavalt ahjupealsele või leiliruumi.

7) Ära kuivata taimi päikese käes – taimede raviomadused hävivad.

8) Ära kuivata taimi põrandal – ajalehepaberi ning põranda vahele tekib kondensniiskus, mis ei lase taimedel piisavalt kiiresti kuivada ning halvemal juhul võivad need rikneda.

9) Kui kuivatatud taimed katsudes krõbisedes murduvad, võib olla kindel, et need on piisavalt kuivad ning pakendamisvalmis.

10) Säilita taimi niiskuskindlalt ja pimedas või pakendis, kuhu valgus ei tungi. Kirjuta pakendile taime nimi ning korjamise aeg.

11) Juunis sobib korjata kaselehti, võilillelehti, nurmenukul nii õisi, lehti kui ka juuri, kortslehte, kõrvenõgeselehti, leesikalehti, teekummeli õisi, hariliku linnurohu ürti, piimanõgese ehk valge iminõgese õisi, mustikalehti, raudrohtu, naistepuna, põldosja, hobumadarat, saialilleõisi, viirpuuõisi, ojamõõla ürti, mädarõikalehti, palderjani õisikuid, angervaksa ürti.

12) Pea meeles, et tegu on ravitaimedega, mida nagu arstirohtusidki, niisama igaks juhuks tarbida ei tohi. Enne ravimtaimest valmistatud droogi manustamist tee hoolega selgeks, milline toime igal taimel on ning millises koguses seda tarbida võib.

Allikad: Loodusand, Kodukiri, Maakodu