Ära lase putukatel jaanipäeva rikkuda! Foto: Foto: Matton Estonia
Tee ise
22. juuni 2017, 13:49

Tüütud putukad - kõtt! Puugile küüslauku, sääskedele kohvipuru!

Ära lase putukatel suvitamist segada. Herilaste, sääskede, kärbeste ning puukide peletamiseks on olemas tõhusad kodused putukatõrjenipid! 

Herilased pudelisse!

Kui plaanid õuepidu, pead paratamatult arvestama ka kutsumata külalistega: kõik lauale laotatud road meeldivad herilastele täpselt sama palju kui su külalistele. Püüa kutsumata külalised kinni! Vala plastpudelitesse magusat vedelikku ja paiguta need pidulauast veidi eemale. Herilased lendavad pudelisse ja jäävad sinna lõksu.

Soodne aknakate

Et kõik sääsed ja kärbsed eluruumidest eemal hoida, ei pea aknaid kinni hoidma või kärbsevõrke kalli raha eest poest soetama. Abi saab tavalisest pitskardinast!

Tee nii!

1. Mõõda aken ära!

 2. Lõika välja sobivas mõõdus kardinatükk.

3. Kleebi see tugeva kleeplindga aknaava ette. Jälgi, et sissepoole avanevatel akendel saaks kangas ikka väljapoole ja vastupidi: muidu ei saa hiljem akent avada!

Looduslik sääsetõrje

Poes pakutavad putukatõrjevahendid kipuvad olema pahatihti väga kemikaale täis. Tõhusa ja kemikaalidevaba vahendi saab ise valmis teha! Seda vahendit võib kanda otse nahale ja selle toime kestab 2–3 tundi.

Tee nii!

1. Tilguta spreipudelisse umbes kümme tilka teepuuõli.

2. Lisa sorts, umbes 2 sl, tavalist toiduõli. Keera pudel kinni, raputa sisu segamini ja kasuta! Raputa pudelit alati ka enne iga kasutuskorda!

Puugile küüslauku

Et puugid metsaskäiku rõõmutuks ei muudaks, tuleb appi küüslauk! Nimelt väldivad puugid inimest, kes lõhnab küüslaugu järele, sest nad ei talu selle lõhna.

1. Pista küüslauguküüs püksitaskusse!

 2. Mõne küüne võid lükata ka sokisäärde!

Küüslaugupihus

Sääskede vastu aitab väga hästi veel üks kodune tõrjevahend, mis ei riku ka rõivaid või näiteks aiamööbli kangast. Vahendi plekid kaovad pesus kerge vaevaga kõigilt kangastelt. Sellest on abi ka puukide vastu!

Tee nii!

 1. Purusta küüslauguküüs – pressi puudumisel saab seda teha ka lapiti noaga küünele vajutades.

2. Pista küüs spreipudelisse.

3. Kalla peale umbes 5 sl vett. Keera pudel kinni, loksuta, lase mõni tund seista ja tõrjevahend on olemas!

Kõige tõhusamalt töötab ikka värskelt valmistatud vahend!

Nelgiterad taskusse

Kui ühtegi pihustatavat vahendit sääskede tõrjumiseks kasutada ei taha, puista oma ülerõivaste taskutesse nelgiteri ja mudi neid õues viibides aeg-ajalt. Nelgi tugev lõhn pole sääskedele, parmudele ja teistele tüütutele putukatele sugugi meelepärane ning hoiab nad sinust eemal.

Basiilik kaitseb!

Eriti kauni putukatõrjevahendi saad päris ootamatust kohast – basiilikupotist! Hangi enne aiapidu laua katmiseks piisaval hulgal basiilikuvarsi: korja neid kasvuhoonest või soeta poest juba pottidesse istutatud taimed. Pista need kenasse vaasi ja saad kauni lauakaunistuse, mille lõhn peletab ühtlasi eemale nii sääski, parme, puuke kui ka herilasi.

Kohvipurust sääseküünal

Poes müüdavad sääsetõrjetossud on väga ebameeldiva lõhnaga ja pole suitsedes just mõnusad kaaslased. Hea kohvilõhnalise sääsetõrjetossu saad ise valmistada!

Tee nii!

1. Tõsta kuumakindlale alustaldrikule paar supilusikatäit kohvipuru.

2. Süüta kuhi ettevaatlikult põlema, hoides tikku mõnda aega kohvipuru vastas. Kuhi hakkab vaikselt suitsema ja eritab mõnusat kohvilõhnalist tossu, mis võib inimestele küll meele järele olla, aga mida tiivulised saatanad sugugi ei salli.

Ära lase putukatel jaanipäeva rikkuda! Foto: Foto: Matton Estonia