Sääskede põnev elutegevus tekitab suvel looduses puhkajatele sageli tõsist nuhtlust, kuid õnneks on saadaval ka tõhusaid tõrjevahendeid.Foto: Teet Malsroos
Nipid
1. juuli 2016, 12:25

Suvi ja sääsed – kes suudaks neid kaht lahutada? (1)

Põhjamaises kliimas ei tohiks sääsehammustus endaga tõsist ohtu kaasa tuua. Ettevaatlikum peab olema mesilaste ja herilastega, eriti siis, kui inimene on mürgi suhtes ülitundlik.

Osadel inimestel võib torkest jääda nahale vaid väike märge, kuid tundlikel võib nõelamiskoht minna paiste ja hakata sügelema. Esmalt tuleks hammustus seebi ja külma veega puhtaks pesta. See aitab vähendada ärritust ja sügelust ning hoida ära põletiku torkehaavas. Suurema turse vältimiseks või leevendamiseks võib abi olla külmakompressist. Kindlasti ei tohi hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja suurendab põletikuriski.

Tõrjevahendite valikul peab lähtuma sellest, kas tegu on lapse või täiskasvanuga, kui kaua peab putukatõrjevahend nahal olema, enne kui selle saab maha pesta ja kas inimesel, kes sääsetõrjevahendit vajab, esineb mingeid allergiaid.

Enamasti on putukatõrjevahendite puhul reegel, et mida punasem on pakend, seda tugevama toimega on sisu. Näiteks Diffusili sääse-, puugi- ja parmutõrjeaerosoole on mitmesuguseid, roheline pihustiga pudel on mõeldud lastele alates 3. eluaastast ning ka tundliku nahaga inimestele. Seda vahendit võib pihustada nii nahale kui ka riietele ning toode mõjub sääski peletavalt ligikaudu kaks tundi või kuni pesuni.

Viimaste aastate arendustöö tulemusena pakutakse palju putukatõrjevahendeid, mis on 100% looduslikud, kuid seejuures väga tõhusad. Üks selliseid on Incognito sääsetõrjesprei, mida võib kasutada isegi väikelastel ja beebidel, kes on vanematega looduses kaasas. Kiidetud on ka uut Mosi-Guard Naturali sääsetõrjespreid ning vanu häid Orto Plixi ja Autani tooteid.

Kui sääsk on jõudnud juba hammustada, siis Orto Plixi sprei, mis sisaldab ka saialille ja harilikku aaloed, leevendab kihelust ja nahaärritust ning on rahustava toimega. Kodustest vahenditest on soovitav kasutada aaloed. Kel omal kodus aaloetaime pole, võib kasutada apteegist ostetud Aloe Vera Lifeplani aaloegeeli.

Tiivulised nõelajad

Mesilase ja herilase nõelamise korral tuleb kindlasti eemaldada astel ja puhastada torkehaav, et välistada põletiku tekkimist. Mesilase ja herilase astla küljes on mürgipaun, mis ei erita kogu mürki kohe, vaid teeb seda aja jooksul. Soovitav on kasutada pintsette, saamaks nõel mürgipauna lõhkumata kätte. Pigistamine võib põhjustada selle, et kogu mürk satub nahka ja reaktsioon nõelamisele on tõsisem. Kui astel on kätte saadud, tuleb edasi toimida nagu sääsetorke korral.

Mesilase ja herilase mürk võib tundlikel inimestel põhjustada peale lihtsa ärrituse ka allergilise reaktsiooni. Tõsisema allergia korral on suur oht anafülaktilise šoki tekkeks, mis võib raskematel juhtudel lõppeda surmaga. Reaktsioon ilmneb paari minuti jooksul ning inimene võib teadvuse kaotada kohe. Juba hingamisraskuste esinemisel tuleb kutsuda kiirabi. Raskete allergianähtudega inimestel on soovitatav hoida suvisel ajal looduses viibides läheduses esmaabikarp adrenaliinisüstla, glükokortikoidi ja mõne antihistamiinset ainet sisaldava allergiarohuga.

Puugihammustused

Leides nahalt puugi, tuleb see kohe eemaldada. Esmalt tuleb nahk mõne cm ulatuses puugi ümber desinfitseerida. Selleks võib kasutada desinfitseerivaid lahuseid (nt Cutasept), joodilahust või ka lahjendamata kujul viina.

Desinfitseerivate lahuste puhul tuleb ära oodata toimeaeg, joodilahuse korral 10–15 minutit. Puugi eemaldamiseks kasutada peenikesi pintsette või spetsiaalset puugieemaldusvahendit, võttes puugist kinni võimalikult naha lähedalt. Kindlasti ei tohi pigistada puugi tagakeha, kuna nii surute süljenäärmete ja seedekanali sisu koos haigustekitajaga haava sisse. Puuk tuleb nahalt ära tõmmata ettevaatlikult, rahuliku liigutusega vertikaalses suunas. Järsult tõmmates võivad puugi kinnitusjätked ehk n-ö pea jääda koos haigustekitajaga naha sisse.

Pärast puugi eemaldamist tuleb hammustuskoht desinfitseerida või pesta vee ja seebiga. Ehkki tõrjevahendid on üsna tõhusad, võiks igaks juhuks kodus või autos olla ka spetsiaalne puugikonks, millega on puuki eemaldada mugavam ja ohutum kui näiteks sõrmede, tangide või pintsettidega.

Apteegis on saadaval ka puukborrelioosi kiirtest Tik Alert, mida saab 2–4 nädalat pärast arvatavat puugihammustust kasutada kodus testimiseks. Kui test on positiivne, tuleb kohe minna perearsti juurde, et teha vajaduse korral laboratoorne analüüs ning alustada raviga. Kiirtesti võib teha lastele alates 7. eluaastast ning see ei sobi loomadele.

Sügeluse ja põletiku vastu

Allergiarohud aitavad pärast nõelamist vähendada ärritust ja sügelust kõikide putukahammustuste korral. Samas on olemas kreeme ja seerumeid, mida määrida ärritunud kohale, et ennetada põletiku teket ja vältida sügelust. Hästi toimivad alkoholibaasil spreid (Pharmacare) ja seerumid (Paps-20), paistetusele mõjuvad rahustavalt ka põletustele mõeldud jahutavad salvid või seerumid, mis sisaldavad näiteks aaloed, eukalüpti, teepuuõli jmt (Kuldtäht, Burnshield). Lastele soovitan näiteks After Bite Kidsi putukahammustust leevendavat kreemi, mis sisaldab aaloed, teepuuõli ja soodat.

Sügelust ja kõrvetamistunnet on võimalik leevendada ka väikese elektrilaenguga, sest nõelata saanud kohale mitu korda spetsiaalse pulgaga (Incognito Zap-Ease) antud väike elektriliimpulss takistab putukahammustusest eritunud mürgi levikut. Siiski ei puhasta see haava ega aita vältida põletiku tekkimist, mistõttu on soovitav desinfitseerida nõelamiskohta tavapäraste vahenditega ning hoida kannatada saanud nahapiirkond puhtana.