Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
4. juuli 2016, 16:10

Sääsepunnid sügelevad just öösel - mida teha, et ikka magada saaks? (1)

Sel aastal kipuvad sääsepunnid eriliselt sügelema, just öösiti. Kas võib aimata, miks? Millega tugevat sügelust leevendada, et öösel ikka magada saaks?

Vastab Tõnismäe Südameapteegi proviisor Kadri Sirkas: "Keha reaktsioon sääsehammustusele on tugevalt individuaalne, mõni läheb kupla juba ühe sääse peale, teisel ei jää hammustusest jälgegi. Sääsk eritab imemiskohta histamiini, ainet, mis laiendab veresooni. Tulemuseks on punetav, tursunud ja sügelev nahk.

Esimene asi, mida sääsehammustuse korral teha, on pesta nahka seebi ja veega. Sellega väheneb infektsioonioht ja sügelustunne. Seejärel võiks hammustada saanud kohale panna peale jahedat. Mida vähem hammustuskohta kratsida, seda parem. Sügelemist vähendavad teepuu-, piparmündi-, lavendli-, eukalüpti- ja mentoolõli sisaldavad vahendid (nt Plix sääsekupu leevendaja). Tugevama toimega on käsimüügist saadav ja lühiajaliselt kasutatav hüdrokortisoonsalv.

Kratsimise vältimiseks võib hammustuskohale asetada plaastri. Väga tugeva sügelustunde leevendamiseks võib võtta suukaudselt antihistamiinikumi.

Parim viis sügelustunde vältimiseks on siiski hammustuse ennetamine, kandes õues pikki rõivaid ja kasutades sääsekaitsevahendeid."