Panthermedia Scanpix
Liigume
25. november 2015, 22:00

Aastaring Hiina moodi: Talvel pööra tähelepanu neerudele

Kuidas seada oma aasta nii, et energiat jätkuks ja tervis oleks hea? Nõu annab Hiina meditsiini arst Rene Bürkland.

Hiina meditsiini põhimõtete järgi elamine tähendab elu kooskõlas loodusega. Jälgides loodust ja kuulates oma sisetunnet, saabki teada, kuidas olla ja mida süüa.


Aasta pole Hiina filosoofias jagatud mitte niivõrd 12 kuuks, vaid pigem neljaks aastaajaks. Nende vahel eristavad hiinlased vaheaastaaegu – nendeks arvestatakse nädal enne ja nädal pärast pööripäeva. Hiina kalendri järgi algab aasta kevadega ning nii kevadel, suvel, sügisel kui ka talvel on tähelepanu keskmes üks kindel organ. Vaheaastaaegadega on seotud magu ja põrn. “See tähendab, et nemad vajavad tähelepanu aasta ringi,” selgitab Rene Bürkland.



Talv: vähem rabelemist ja higistamist!

Hiina tarkuse järgi on talveorganiks neerud. Talveenergia on külm ning talvine aeg neerudele iseäranis kurnav. Kuna külma neerud sugugi ei taha, on hästi oluline hoida ennast soojas ja mitte külmetada.


Talvel loodus puhkab, ka inimesed ei peaks siis liialt rabelema. Vanad eestlasedki veetsid talvel suurema osa ajast tubaseid rahulikumaid toimetusi tehes.



Treeninguna

soovitab Bürkland külmal ajal pigem rahulikumaid ja väiksema pulsisagedusega tegevusi. Väga hea on teha joogat,

qigong

i võimlemist ning jalutada ehk midagi sellist, mis ei paneks higistama.


Isegi seksiga peaks talvel tagasihoidlikum olema, sest eriti meestel kulutab see väga palju neeruenergiat. Hiina meditsiinis peetakse spermat materialiseerunud neeruessentsiks ja iga ejakulatsiooniga kaotab mees seda. Kuna talvel on neerudel niigi natuke raske, tuleks võtta rahulikumalt, et mitte nende olukorda veel keerulisemaks teha. Muidugi käib rahulikumalt võtmise soovitus ka töötamise kohta.



Qigong
i harjutustega

saab neere tugevdada, neid harjutusi võiks teha iga päev. Oluline on aga õppida neid kõigepealt juhendaja käe all õigesti sooritama, sest valesti tehes pole sellest võimlemisest kasu ja halvimal juhul võib ennast hoopis kahjustada.



Tee seda talvel!

Neere tugevdab must värv.

Alateadlikult riietamegi end külmal ajal pigem tumedasse, sest tunneme ennast tumedas hästi.



Talvemaitsed on soolased.

Meie esivanemadki sõid talvel palju soolast – hapukapsaid, soolakala, soolaliha. Hiina põhimõtete järgi aitab soolane viia energiat meie kehas sügavamale. Muidugi ei maksa soolase söömisega üle pingutada, sest nii võib neerudele ka liiga teha. “Tuleb oma keha kuulata ja kui tundub, et pigem tahaks suutäie soolast, siis seda võtta. Soolasega üle pingutamine kurnab neerud ära, kuid kui soola on liiga vähe, ei toida see neere piisavalt,” selgitab Bürkland. Hiina meditsiinis on kõige naturaalsem soolane toiduaine merevetikas.



Söö pikalt töödeldud toite.

Talvised toidud võiksid olla pikka aega aurutatud, küpsetatud, hautatud. Ehtsad talvetoidud on kõik ahjuroad, mis on kaua aega ahjusoojust endasse kogunud ning soojendavad nii ka meie keha. Bürkland ütleb, et talvel pole hea süüa väga palju toortoitu ja kui toorest süüagi, siis pigem juurikaid. Juurikatesse koguvad taimed suvel energiat ja selle saab talvel sealt kätte.



Neere tugevdavad toidud

valmivad ubadest, läätsedest, mereandidest. Teraviljadest võiks julgelt tarvitada kaera ja hirssi. Neerude

yang

-energia tugevdamiseks on kõige tuntum taim ženšenn. Ta annab päris palju tuld neerudesse juurde ja on seetõttu väga hea vanematele inimestele, nooremad võiksid selle tarvitamisega olla veidi ettevaatlikud. Ženšenn teeb väga erksaks ja võib inimese läbi põletada, andes ka väga palju seksuaalenergiat.


Nii meestele kui ka naistele sobiv taim on korditseps. Hiina meditsiinis nimetatakse teda “suvel taim, talvel loom”. See Tiibeti ravimtaim on talvel maa sees väikese liblikatõuguna, mille küljes on taimeniidistik, suvel kasvab sealt välja taim. Korditsepsi kasutasid tuhandeid aastaid tagasi vaid valitsejad, sest ta oli väga kallis ja haruldane ravimtaim. Nüüd kasvatatakse seda kultuurtaimena. Nende taimede kapsleid saab apteekidest või ka Hiina meditsiini keskuse e-poest.



Piparkoogivürtsid.

Ehtne talvelõhn on segu piparkoogivürtsidest. Ja needsamad soojendava mõjuga maitsetaimed – kaneel, kardemon, nelk, kuivatatud ingver – sobivad ka Hiina õpetuse järgi külma talve. Ingverit võiks kasutada just kuivatatuna – teha sellest teed ja panna ka toidu sisse.



Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussis 2015. aasta veebruaris.