Raha säästmiseks on olemas lihtsad ja nutikad moodused. Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
19. juuli 2016, 13:30

Palk juba otsas? Kuus nippi, kuidas raha kokku hoida!

Palgapäev on veel kaugel, ent rahakotis haigutab tühjus? Vaata üle oma suhted rahaga ning muuda oma käitumist!

1. Valmista toit kodus. Poest valmistoidu ostmine õhtusöögiks, tööl lõuna ajal väljas söömine või õhtul söögikohtade eelistamine tundub mugav lahendus ja ajaline võit, kuid rahakotile mõjub selline elustiil laastavalt. Kodus söömine on rahakotile oluline sääst. Valmista õhtusööki tavapärasest suurem kogus  ja võta jäägid järgmisel päeval tööle lõunasöögiks kaasa. 

2. Koosta nimekirju. Ilma nimekirjata poeskäigud viivad sageli emotsiooniostudeni ning arve kasvab suuremaks kui plaanisid. Koosta enne poodi minekut nimekiri. Võimalusel ära võta toiduostude sooritamisel lapsi kaasa. Nende tujud või soovid võivad su eelarvet kõvasti mõjutada. 

3. Planeeri nädal ette ja käi vaid üks kord poes. Kõige etem oleks, kui suudaksid nädala alguses välja mõelda terve nädala toidukordade menüü. Koosta seejärel vajaminevate toiduainete nimekiri ja tee ostud korraga. 

4. Anna ebavajalikud asjad ära! Sorteeri oma asju ja anna või müü  ebavajalikud ära. Mõistes, kui palju sul on tegelikult tarbetult seisvaid esemeid, kipud vähemalt mõneks ajaks ka vähem uusi asju hankima.

5. Kõik suhted korda!  See, millised suhted on inimesel rahaga, näitab rohkem, kui arvatakse. Kui sinu finantsid on sassis, siis ilmselt on ka su ülejäänud eluvaldkondades palju segast. Kas su pereelu on õnnelik? Armastad oma tööd? Oled rahul koduga? Võta kätte ja loo oma elus kord, siis loksuvad ka rahaasjad paika.

6. Muuda oma mõtlemist!  Kas kokkuhoid tundub sinu jaoks pigem tüütu ja ahistav? Ära tuuluta raha mõtlemault tuulde, paljud miljonärid on muide väga säästva mõtteviisiga. Muuda kokkuhoid ja säästlik käitumine oma eluviisiks! 

Head säästmist!

Raha ssästmiseks on olemas lihtsad ja nutikad moodused. Foto: Foto: Matton Estonia