Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
10. juuli 2017, 22:07

14 nippi! Kaota vöölt ohtlik "rasvarõngas"!

Kõhurasva puhul vormub rasvkude ka ümber siseelundite ja on ohtlik tervisele. Kuidas “päästerõngast” pääseda? Siin on 14 kasulikku nippi!

1) Eemalda menüüst kiirtoit

Selles sisalduvad küllastunud rasvhapped ja rasv on just need, mida sa kõhu kaotamiseks ei vaja.

2) Söö palju kurki

See väikese kalorsusega ja suure toiteväärtusega köögivili on täis kiud- ja mineraalaineid ning olulisi vitamiine. Kurk kiirendab ainevahetust ja aitab kaalu langetada.

3) Söö “õigeid rasvu” 

Kõhu vähendamisel on oluline süüa polüküllastumata rasvasid, mida saab näiteks pähklitest ja kalast.

4) Tegele joogaga!

Uuringud on näidanud, et pärast sünnitust ja menopausi väheneb sisemine rasv just joogatreeningutega alustamisel. Jooga vähendab kehas stressi ja stressihormoone. Krooniline stress on otseselt seotud kortisooli taseme ja kõhurasvaga, seega võta rahulikult!

5) Liiguta, liiguta, liiguta!

Istuv eluviis on otseselt seotud sisemise rasva kasvuga. Mitte ainult, ei tähenda see vähest füüsilist aktiivsust, vaid seda seostatakse ka aeglase ainevahetuse, ebatervisliku toitumisega, stressi, ärevuse ja süütundega. Kui oled füüsiliselt aktiivne, saad hoida nii oma füüsilist kui ka vaimset energiataset kõrgel ning vältida kõhule tekkivat rasvarõngast.

* Lihtsad nipid!

Vali lifti asemel trepp, ole töötamise ajal võimalikult palju püsti, sõida auto asemel tööle rattaga või bussiga sõites, astu peatus varem välja ja mine ülejäänud tee jalgsi. Lisa õhtusesse rutiini ka jalatuskäigud perega ümber kodukvartali, maal elades mine hoopis metsateele kõndima.

6) Õige unerütm!

Uuringud näitavad, et regulaarne, vähemalt 5-6 tunnine uni aitab vähendada sisemist rasva. Samas, kui sa magad näiteks laupäeva ja pühapäeval pikalt, siis võid rasvakogust hoopiski suurendada. Pane paika kindel une ajakava ja ära lase kehal vabadel päevadel laiselda, vaid ärka nagu tavaliselt.

7) Söö mandleid!

Kui sa tahad rasva vähendada, siis on parim valik nahka panna peotäis mandleid päevas. Need tasakaalustavad kolesterooli taset, sisaldavad magneesiumi ja kiudaineid, mis aitavad põletada rasva ja kasvatada lihaseid.

8) Tee erinevaid treeninguid!

Kuigi võiks arvata, et kardiotreening (nt aeroobika) on parim valik rasvapõletuseks, on siiski mõttekas proovida hoopis erinevaid treeningstiile. Kui teed kardiotrenni vahel jõutreeningut, võib intensiivsem trenn ainevahetuse kiiremini tööle panna, põletades nii rohkem kaloreid. Vahetades erinevaid treeningstiile, hoiad oma ainevahetuse pingsalt tööl.

9) Söö avokaadot!

Kõrge kiudainesisaldus avokaados vähendab nälga ja olulised aminohapped aitavad optimeerida kehakaalu ja põletada kõhurasva.

10) Pisut äädikat..

Tundub imelik, aga tilgake äädikat (vali pigem naturaalne, nt. õunaäädikas) pidavat olema hea rasvapõletaja. Usutakse, et äädikas sisalduvad happed stimuleerivad teatud valke, mis põletavad sisemist rasva.

11) Tarbi palju kiudaineid!

Kõik toidud, mis sisaldavad palju kiudaineid, aitavad vähendada põletikku kogu kehas, tasakaalustavad kolesterooli taset, reguleerivad seedesüsteemi, mis aitavad ainevahetust kiirendada. Kiudaineid leiad puu- ja juurviljadest, täisteratoitudest ning ubadest ja teistest kaunviljadest.

12) Jäta tärklis menüüst välja!

Tärklis sisaldab palju tühjasid kaloreid, mis muudetakse lihtsalt sisemiseks rasvaks. Seega, asenda tärkliserikkad kartulid õhtusöögi juures teiste köögiviljadega.

13) Söö väikseid koguseid ja aeglasemalt!

Üks oluline nõuanne, on süüa aeglasemalt ja väiksemaid koguseid. Kehal on vaja aega, et aru saada, et kõht on täis. Seega ära ahmi toitu kiirelt sisse, vaid naudi oma eineid ja söö aeglaselt. Ka on oluline valida väiksemad portsjonid, mida sööd päeva jooksul tihedamini, need hoiavad ainevahetuse ja seedesüsteemi aktiivsena.

14) Üllata oma keha!

Kui sööd iga päev samal ajal samasuguseid toite, võib keha sattuda soovimatusse rütmi. Vahepeal on hea anda oma kehale erievaid toite, toitaineid, vitamiine, mineraalaineid ning orgaanilisi ühendeid, selleks, et hoida ainevahetust paindlikuna.

Loe originaallugu siit!

Foto: Foto: Matton Estonia